Країни G7 обіцяють підтримувати енергетику в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Країни G7 обіцяють підтримувати енергетику в Україні

Енергетика
659
Країни «сімки» схвалюють «суттєві реформи у сфері енергетичної політики, які відбуваються в Україні», й обіцяють і далі підтримувати енергетичний сектор країни. Про це йдеться в ухваленій спільній заяві міністрів енергетики G7, дводенна зустріч яких завершилася в понеділок у японському місті Кітакюсю.
«Ми вітаємо суттєві реформи, які відбуваються в Україні, у сфері енергетичної політики, зокрема реформи системи енергетичних тарифів газового сектору», – йдеться в документі. Голови енергетичних відомств G7 високо оцінили готовність української влади сформувати «необхідні умови для створення всебічної енергетично ефективної програми, орієнтованої на газово-тепловий сектор».
Міністри семи країн пообіцяли продовжити підтримку енергетичної безпеки України та інших країн, «які страждають від перебоїв поставок енергії». «У контексті кризи, яка триває між Росією і Україною, ми повторюємо, що питання енергетики не має використовуватися ні як метод політичного примусу, ні як загроза енергетичній безпеці, – йдеться в тексті документа. – Ми й далі готові підтримувати Україну й інші країни, які відчувають уразливість у питанні поставок енергії». Зазначено також, що G7 сприятиме створенню в таких країнах «стійкої та конкурентоспроможної енергетичної системи». Зокрема, у відповідь на уточнювальне запитання кореспондента ТАРС було зазначено, що ще з минулого року Японія надає підтримку уряду України у створенні генерального плану енергетичних реформ у країні.
Уряд України 27 квітня ухвалив рішення, що з 1 травня в Україні підвищуються тарифи на газ. Із цього дня в країні діятиме єдина ринкова ціна на газ для населення, яка становитиме 6878 гривень ($275) за тисячу кубічних метрів. Отже, Київ відмовився від соціальної пільгової ціни на газ, замінивши її ринковою.
Зустріч міністрів енергетики країн «сімки» стала наступним етапом міністерських зустрічей напередодні безпосереднього саміту лідерів G7, який відбудеться в Японії наприкінці травня.
За матеріалами:
ІТАР-ТАСС
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас