Гройсман хоче приватизувати Держзембанк — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гройсман хоче приватизувати Держзембанк

Аграрний ринок
789
Держзембанк може уникнути ліквідації. Для цього в парламент Кабінетом міністрів внесено законопроект №4523, що передбачає реорганізацію або приватизацію банку.
Основна мета законопроекту – продаж державного пакета акцій банку потенційним інвесторам. Відзначимо, що це той самий законопроект, який в грудні 2015 року подавав минулий уряд, але який так і не був винесений в зал на розгляд, а тому, відповідно до регламенту, при зміні Кабміну був відкликаний.
У пояснювальній записці, автори законопроекту зазначають, що це дозволить не тільки повернути кошти до державного бюджету, за рахунок яких був сформований капітал банку, а й залучити додаткові інвестиції в аграрний сектор економіки України.
По суті, законопроект вносить зміни до прикінцевих положень Закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України” від 17.06.2014, в яких Кабмін має вжити заходів щодо ліквідації утвореного ним публічного акціонерного товариства “Державний земельний банк”.
Замість цього, уряд має здійснити заходи щодо реорганізації або приватизації банку через Фонд державного майна.
Нагадаємо, 12 вересня 2014 року Кабмін прийняв рішення про ліквідацію Держзембанк, була створена ліквідаційна комісія, але з тих пір банк так і не був ліквідований.
Статутний капітал банку складає 120 млн грн. Держзембанк був створений для реалізації нових механізмів агрокредитування і забезпечення аграріїв доступними фінансуванням.
Передбачалося, що банк буде забезпечувати управління землями сільськогосподарського призначення державної власності та виконувати функції з реалізації державних кредитних програм, перш за все для середнього та малого бізнесу в сільській місцевості.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас