Мінфін: Через відсутність єдиної бази 60 млрд грн бюджету можуть йти на незаконні соцвиплати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін: Через відсутність єдиної бази 60 млрд грн бюджету можуть йти на незаконні соцвиплати

Казна та Політика
940
Виходячи з перших результатів верифікації соціальних виплат, які в березні почало Міністерство фінансів, близько 60 млрд грн бюджету можуть йти на незаконні соцвиплати.
Про це заявив глава департаменту фінансів соціальних програм Мінфіну Андрій Рязанцев.
“Ми відпрацювали 4 млн 29 тис. виплат, в їх числі 342,2 тис. виплат, до яких у нас є різноманітні зауваження. Це близько 9% від перевірених. А 9% від 48,4 млн всіх соцвиплат – це 4 млн 356 тис. виплат з підозрами. Не менш 5 млрд грн втрат на місяць, якщо брати мінімальну пенсію. тобто, виходячи з наших сьогоднішніх прогнозів, близько 60 млрд грн бюджету можуть йти на незаконні соцвиплати “, – підкреслив він.
За його словами, перша група, яку внесли в чорний список, – соціальні виплати по загублених паспортах.
У цю групу потрапили тільки ті, у кого дата втрати паспорта раніше, ніж: а) відкриття банківського рахунку; б) призначення соціальної виплати.
“Версії дві: або за цими документами хтось інший отримує виплати, або це ті ж люди, маючи на руках вже новий документ, дублюють якісь види соціальної допомоги. І те й інше можливо через розрізненість інформаційних баз соціальних фондів. Ця група на сьогоднішній день становить 31 тис. осіб. з цього джерела ми перевірили 4 млн 29 тис. чоловік. Якщо накласти виявлену пропорцію на 48 млн усіх соцвиплат, то маємо потенційно більш 372 тис. виплат по втрачених документах. Ціле місто. І це тільки одна група.У грошах – близько півмільярда гривень хтось отримує щомісяця в кишеню по загублених паспортах. У рік – близько 6 млрд грн”, – заявив Рязанцев.
За його словами, друга група в чорному списку – одержувачі, у яких відсутні, підозрілі або скасовані ідентифікаційні коди, – це 75 тис. 765 осіб. на 4 млн 29 тис. перевірених.
“Під підозрілими розуміються: а) наявність до одного коду двох різних людей, б) код до паспорту взагалі не прикріплений, що ставить під сумнів природу походження паспорта, в) реєстраційний номер закритий, особу знято з обліку, г) дата народження не збігається з кодом та ін. Тут мова йде або про повний хаос з документами, або теж – про схему “, – підкреслив глава департаменту фінансів соціальних програм Мінфіну.
За його словами, на 4 млн 29 тис. перевірених – 75 тис. 765 з цієї категорії.
“Але перейдемо до третьої групи ризику, яка безпосередньо стосується виплат ВПЛ, у яких є нерухомість на підконтрольній території. Таких громадян ми нарахували 11 тис. 924із 191 тис. перевірених переселенців. Тобто, якщо розглядати цифру знову-таки в проекції до загальної кількості переселенців в 1 млн 700 тис., то на сьогоднішній день близько 100 тис. ВПЛ можуть мати нерухомість на підконтрольній території. І частина з них навіть примудряються отримувати субсидії на цю нерухомість “, – зазначив Рязанцев.
Четверта група ризику, за його словами, також стосується ВПО. Йдеться про 13 тис. 150 переселенців, депозити яких складають більше 10 прожиткових мінімумів (13,7 тис. грн).
Рязанцев також повідомив про наявність п’ятої групи громадян з категорії так званих субсідіантів. “Безумовно, нам ще належить з’ясувати, як так вийшло, що газу ми спожили на 18 млрд грн, а субсидій видали на 27 млрд. Однак вже зараз є прямі запитання до 115,3 тис. громадян (з 2,48 млн перевірених), які купували нерухомість, землю на суми більше 50 тис. грн протягом 12 місяців перед зверненням за субсидією “, – підкреслив він.
“У чому суть діючої системи соціальних виплат? Її частини не перетинаються. У цьому основна проблема. Тобто людина може все життя працювати і не знати, що хтось за нього отримує якісь соціальні виплати, рахуючись в Мінсоцполітики малозабезпеченим. Централізація бази всіх соціальних виплат повинна була відбутися вже давно. На це виділялися гроші в 2012 р в останні два роки також йшлося про створення єдиної соціальної платформи, під яку давно виділив кошти Світовий банк. Але дата запуску чомусь постійно переноситься. Тепер мова йде вже про 2017-2018 рр.”, – підкреслив чиновник.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас