У РФ показали прототипи роботів «Рись-БП» і «Аватар» власної розробки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У РФ показали прототипи роботів «Рись-БП» і «Аватар» власної розробки

Технології&Авто
2711
На виставці експериментальної лабораторії ВАТ «ЦНІІТОЧМАШ» були представлені останні розробки науково-дослідних інститутів Ростеху – прототипи роботів «Рись-БП» та «Аватар», а також армійський екзоскелет. Це перша демонстрація даних прототипів публіці.
За задумом, роботи «Рись-БП» та «Аватар» можуть використовуватися для проведення рятувальних робіт, в космонавтиці («Аватар»), а також як бойові роботи при наявності відповідного озброєння.
Антропоморфний робот «Аватар» створюється в НВО «Андроїдна техніка» і ФГУП «ЦНДІмаш» за підтримки Фонду перспективних досліджень. Цей робот буде долати смугу перешкод та керувати транспортними засобами, як це робили американські роботи на конкурсі DARPA.
«Програмою робіт за даним проектом передбачено провести в кінці року випробування робота на смузі перешкод. «Аватар» повинен подолати її елементи, продемонструвати можливість управління різними технічними пристроями, в тому числі автомобілем, піднятися сходами», – сказав заступник генерального директора Фонду Віталій Давидов.
Така розробка дозволить без спеціального скафандра виходити у відкритий космос і під контролем оператора-космонавта, що знаходиться під захистом, проводити особливо складні операції на борту космічного корабля.
«Рись-БП» – біоморфний робот, тобто подібний тварині, на чотирьох ногах. Його планують озброювати не тільки кулеметом, а й протитанковими керованими ракетами, сказав генеральний директор підприємства – ВНДІ «Сигнал», що розробляє «Рись» – Володимир Шашок.
За його словами, розглядаються три варіанти цільового навантаження: робот розвідки, робот бойової підтримки та робот для перенесення вантажів.
Робот повинен вміти пересуватися по будь-яких поверхнях і по воді глибиною до 40 см, долати пороги висотою до 500 мм, сходові марші промислових будівель з кутом нахилу до 30 ° і висотою щабля до 200 мм, рови шириною до 500 мм і стіни висотою до 400 мм і шириною до 300 мм. На рівнині робот буде розвивати швидкість до 15 км / год, по пересіченій місцевості – до 10 км / год.
Державні випробування «Рисі-БП» планується провести в 2019 році.
За матеріалами:
ITC.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас