Чорнобильська зона стане заповідною: Що зміниться — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чорнобильська зона стане заповідною: Що зміниться

Казна та Політика
1440
У 30-кілометровій Чорнобильській зоні може з’явитися радіаційно-екологічний біосферний заповідник. Такий указ підписав президент Петро Порошенко. Як тепер може змінитися “зона”?
Передбачається, що такий заповідник стане найбільшим у світі і розкинеться на 227 тис. га в Іванківському і Поліському районах Київської області. За словами екологів, зберегти ці території в існуючому вигляді дуже важливо. “Там сформувалася дика природа: зайшли ведмеді, рисі, зубри, коні Пржевальського, рідкісні хижі птахи, наприклад, орлан-білохвіст”, — пояснив еколог Володимир Борейко. “Радіація — це проблема людей, — додає один з авторів обґрунтування ідеї створення заповідника еколог Олексій Василюк. — Більшість тварин живуть не так довго, щоб відчути вплив радіації”.
Експерти вважають, що ідея створення заповідника хороша, але має свої нюанси. “Від указу президента заповідник відразу не з’явиться, — каже Василюк. — Статус біосферного заповідника дає ЮНЕСКО, а не указ президента. Крім того, потрібен закон України про правила передачі заражених земель (від Держагентства керування зоною відчуження до адміністрації заповідника. — Авт.), а коли це станеться, сказати складно — може, і через 10 років”. Але в самому указі більш стислі терміни — 2 роки.
Не всі задоволені підписаним указом. “Перед підписанням указу про створення заповідника ми наполягали, щоб він був природним, а не біосферним, — говорить голова всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко. — Це важливо, оскільки частина територій біосферного заповідника може використовуватись у господарських цілях”.
А адже заповідник для того і замислювався, щоб територія зони не дерибанилася: землі не розорювалися, а ліси не вирубувалися. “Поки існує зона відчуження, вона охороняється краще, ніж будь-заповідник в Україні, — пояснює Василюк. — Є ризик, що якщо зону скоротять до 10 кілометрів, на “звільнених” територіях вирубають ліси і розорють землю, а це небезпечно і завдасть шкоди дикій природі”.
Але указ вже підписано, і екологи обіцяють стежити за тим, щоб господарське використання земель не створювало загрози для людей. У світі існує всього два радіаційні заповідники: це 215 тис. га в Білорусі, які постраждали від аварії на ЧАЕС, і 16 тис. га Східно-Уральського заповідника в РФ. Даний статус землі в Челябінській області отримали після аварії на хімкомбінаті “Маяк” в 1957 році. Такі заповідники створюються для радіобіологічних, екологічних і біологічних досліджень науковців, адже флора і фауна територій розвиваються без втручання людини більш активно.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас