Як українцю отримати "теплий" кредит ЄБРР — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як українцю отримати "теплий" кредит ЄБРР

Кредит&Депозит
2796
В Україні з’явилося нове джерело фінансування заходів з підвищення енергоефективності в житловому секторі.
Йдеться про 75 млн євро, які нашій країні виділяє Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР).
Варто сказати, що житловий сектор України є одним з найбільших в Європі (понад 10 млн будинків).
Кредитні ресурси будуть надаватися трьом комерційним банкам: УкрСиббанку, ОТП Банку і Мегабанку. Ті в свою чергу будуть кредитувати населення і об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ).
Довгострокові кредити видаватимуть на утеплення житла, заміну вікон, встановлення сонячних теплових систем або модернізацію діючих систем теплопостачання і масу інших подібних заходів.
“На жаль, ми не можемо говорити про процентні ставки по кредитах в кожному конкретному випадку, тому що це питання будуть вирішувати комерційні банки самостійно”, – пояснив представник Східноєвропейського партнерства у сфері енергоефективності та екології (E5P) Андерс Лунд.
Є можливість знизити витрати по кредиту завдяки грантовій допомозі донорів, в першу чергу E5P, найбільшим спонсором якого є Європейський Союз. На здешевлення покупки сучасних технологій, матеріалів і устаткування в 2016 році фонд виділяє 15 млн євро.
“Це перший транш грантової допомоги. І в міру необхідності ми будемо поповнювати її. Ми знаємо, що на такого роду програми є значний відкладений попит, тому будемо дивитися, наскільки він буде відповідати нашим очікуванням. Роль фонду в тому, щоб за допомогою грантів робити такі кредити для населення більш цікавими “, – пояснив Андерс Лунд.
Окремі домогосподарства і ОСББ зможуть підібрати на веб-сайті програми www.iqenergy.org.ua доступні технології з урахуванням своїх індивідуальних потреб. Позичальники, які будуть відповідати критеріям участі в програмі, зможуть отримати кредити та компенсацію частини витрат (від 15-20% для приватних домоволодінь до 25-35% для ОСББ).
Старший менеджер Департаменту з енергозбереження та зміни клімату ЄБРР Сергій Масличенко розповів, що головна вимога для отримання кредиту в рамках програми IQ energy – використання претендентами технологій, які поліпшать показники енергоефективності, як мінімум на 20% від існуючого середнього рівня по Україні.
Виходячи з цього критерію ЄБРР підготував список з майже 2 тис. найменувань товарів, матеріалів і устаткування. Будь-який постачальник може подати заявку і потрапити в цей список зі своєю продукцією після її технічної оцінки консультантами проекту.
Програма досить гнучка. Потенційний позичальник може купити товар зі списку в будь-якому магазині. Але в будівельних супермаркетах, які співпрацюють з банками-партнерами ЄБРР, є точки, де можна оформити кредит прямо на місці.
Другий варіант: вибрати товар (наприклад, котел, що працює на біомасі) на сайті програми IQ energy. Там же можна роздрукувати сертифікат на покупку і дізнатися, де такий котел продається. Потім піти і оформити кредит або в банку, або в магазині.
Придбання обладнання оплачується за повною вартістю, а після підтвердження його установки (сервісними організаціями з того ж списку на сайті) треба подати заявку на отримання гранту. Заявку можна подати прямо на сайті програми.
Цей грант для приватних осіб становитиме 15% від вартості обладнання і його установки при одноразовому заході і 20% при багаторазовому впровадженні енергоефективних технологій. Для ОСББ якись один захід з утеплення або теплозабезпечення дасть можливість компенсувати 25% вартості проекту, а більший комплекс заходів – 35% від вартості робіт і матеріалів.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас