Бути чи не бути? Референдум в Нідерландах: Попередні результати, реакція Порошенка і МЗС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бути чи не бути? Референдум в Нідерландах: Попередні результати, реакція Порошенка і МЗС

Казна та Політика
5544
Явка на референдумі в Нідерландах, з урахуванням останнього періоду голосування, склала 32,1%, проти ратифікації Угоди про асоціацію проголосували 61,1% виборців, які взяли участь в референдумі, за – 38,1%.
Про це свідчать оновлені результати екзит-полу, проведеного в середу в ході голосування на референдумі нідерландською дослідницькою компанією “Ipsos” на замовлення телеканалу “NOS”.
Як повідомляється, 0,8% тих, хто проголосував, не віддали свій голос за жоден з варіантів.
Явка не менш 30% виборців є необхідною умовою для визнання референдуму таким, що відбувся.
За словами президента України Петра Порошенка, результати референдуму в Нідерландах не стануть перешкодою на шляху євроінтеграції України.
“Хочу підкреслити, що цей референдум відповідно до Конституції і законодавства Нідерландів, має виключно консультативний характер. Тепер слово за урядом, парламентом, за політиками Голландії. Упевнений, що стратегічно, ця подія не є перешкодою на шляху України до Європи”, – заявив президент у своєму коментарі з приводу попередніх результатів референдуму в Нідерландах.
Президент зазначив, що, незважаючи на це, Україна буде рухатися шляхом євроінтеграції. “Хочу відповідально заявити, що, незважаючи на це, Україна продовжить впроваджувати в життя Угоду про асоціацію, забезпечить створення поглибленої та всеохоплюючої ЗВТ з ЄС, оскільки це шлях до модернізації української держави, зміцнення її незалежності. Ми не звернемо зі шляху євроінтеграції. Україна, як і свободу, не зупинити”, – заявив президент.
У свою чергу прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив, що Нідерланди не можуть продовжити ратифікацію Угоди про асоціацію між Україною та ЄС в умовах, коли більшість нідерландців проголосували проти цієї Угоди.
“Якщо підсумки референдуму залишаться такими, як зараз, то ми не можемо продовжити ратифікацію Угоди про асоціацію з Україною. Це моя політична думка”, – написав прем’єр-міністр на своїй сторінці в Фейсбук.
М.Рютте наголосив на необхідності консультацій з урядом Нідерландів, парламентом і “європейськими партнерами”.
“Ми не пошкодуємо часу для цього. Процес (консультації – ред.) займе не дні, а тижні”, – заявив прем’єр-міністр.
Намір нідерландських політиків провести різні консультації підтвердив також і міністр закордонних справ України Павло Клімкін, проінформувавши, що він спілкувався з главою МЗС Нідерландів, який повідомив, що в п’ятницю будуть консультації в уряді, потім консультації в парламенті, у всіх парламентських фракціях. “Таким чином, вони будуть визначатися, що робити далі. Для мене дуже важливо, щоб це не зашкодило ефективній реалізації угоди”, – додав міністр.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас