Експерт пояснив, навіщо зробили абонплату за газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт пояснив, навіщо зробили абонплату за газ

Енергетика
7787
Починаючи з квітня, ті, хто користуються газом мало, наприклад тільки для приготування їжі, за “доступ до потужностей” будуть платити відносно багато і компенсувати витрати на утримання мережі і постійні витрати на обслуговування.
Абонплата складе 17 грн для тих, у кого тільки газова плита, і 29 грн для тих, у кого газовий котел. Про це розповів експерт з енергетики Олексій Хабатюк.
“Треба розуміти, що плата за розподіл і поставку газу існувала і раніше, але включалася в ціну газу. Якщо абонент споживав газу мало, то і плата за обслуговування від нього була маленькою. Але труби, газові розподільники та інше обладнання вимагають обслуговування, хоч є споживання, хоч його немає.
Сенс відокремлення абонплати в тому, що ті, хто споживають газу мало, будуть компенсувати постійні витрати на обслуговування системи”, – розповів експерт.
На думку Олексія Хабатюка відокремлення абонплати – ще один крок до конкуренції на ринку газопостачання. Другий крок – ринкова ціна газу, яка дозволить закуповувати його в Європі, перекачувати в Україні і мати прибуток.
“У введенні абонплати є позитив для тих, хто споживає газу багато, наприклад, для опалення. Адже абонплата фіксована, і такому споживачеві менше нарахують за кожен кубометр газу. А в подальшому йому можуть запропонувати один з тарифних планів, як у мобільних операторів. Така практика поширена в США і Європі”, – сказав експерт.
За матеріалами:
Газета по-Українськи
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас