Олександр Лактіонов: Тепер в Брюссель зі своїм самоваром — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Олександр Лактіонов: Тепер в Брюссель зі своїм самоваром

Енергетика
710
Єдиний спосіб зупинити стихійну ініціативу – це організувати її і очолити. Придивившись до нових трендів на більш-менш сформованому газовому ринку Європи, «Газпром» завітав до європейських СПГ-проектів. Чим це загрожує для Європи?
Не минуло й місяця з моменту прийняття нової стратегії використання СПГ і ПСГ Європи. Однак, перед напором «Газпрому» і за підтримки європейських партнерів РФ Європа залишається все такою ж безпорадною.
Є великі сумніви, що ЄС дійсно передбачив в стратегіях і готовий до посилення впливу РФ на європейському ринку.
Доступ до євро-труби в обмін на обіцянки
Реалізація «Північного потоку 2» є очікуваною подією, в силу технічної простоти його здійснення в порівнянні з «Південним/Турецьким потоком»: глибина укладання 200 м проти більш ніж 2 тис. м, будівництво в існуючому і юридично оформленому коридорі, що забезпечує вихід на підготовлений плацдарм в Німеччині, з уже власними газопроводами, ПСГ, збутовими підприємствами проти невизначених перспектив у варіанті «Південного/Турецького потоку». Спочатку озвучувалася ідея дотягнути 3 і 4 нитки до Великобританії, де вже гніздилось найбільше в Європі збутове підприємство «Газпрому» Gazprom Marketing & Trading (GM & T). Однак, ще один варіант з Німеччиною виглядав надійніше.
Як виявляється, не тільки Німеччина відкриває можливості для «Газпрому».
В кінці березня 2016 г. «Газпром» і бельгійська газотранспортна компанія Fluxys підписали рамкову угоду про співпрацю при будівництві інфраструктури малотоннажного СПГ в Європі.
Fluxys – один з активних постачальників на ринку транспортування, зберігання газу, інфраструктурних послуг в сегменті великотоннажного і малотоннажного СПГ, що володіє мережею газопроводів потужністю 82 млрд.куб.м/рік в Північній Європі, займається постачанням і зберіганням газу і СПГ. Fluxys надає «Газпрому» трубу для постачань газу до Британії і Бельгії.
За обіцянками «Газпрому»: «Документ відображає наміри сторін щодо взаємодії в реалізації спільних проектів з будівництва та експлуатації прийомних СПГ-терміналів, СПГ-заправних станцій і СПГ-бункерувальної інфраструктури в європейських країнах».
Все б нічого, але в більшості проектів параметри економічної доцільності поставок в форматі малотоннажного СПГ поки що далекі від оптимальних (сумнівно участь «Газпрому» з фізичними обсягами, через значне «плече» поставки російського СПГ, хоча може бути реальним після будівництва СПГ- заводу в Ленінградській області, а значить мова йде про арбітражні угоди), проте це дозволяє увійти монополії в бельгійський хаб.
А обіцяти не означає зробити.
Дай палець – руку по лікоть відкусить
Реалізація проекту «Північний потік 2» дозволяє набагато швидше вирішити тактичні цілі «Газпрому» щодо посилення його позицій в Європі. Однак закріплення на ринку ЄС всерйоз і вже назавжди дозволить лише домінування в центрах, що нині формують європейські ціни – в газових хабах, бажано фізичних, які оперують реальними (а не віртуальними) обсягами газу.
Поточні плани «Газпрому» щодо «турботи» про енергетичне майбутнє Європи мають далекосяжні наслідки. Простежується чітка стратегія монополії послідовного і ненав’язливого оформлення контролю над ключовими центрами газової торгівлі в Європі, завдяки яким в останні роки складалася низька кон’юнктура, яка увійшла в резонанс з планами «Газпрому».
Зав’язуючи співпрацю з Fluxys, «Газпром» мабуть має на меті з часом впливати і на газовий хаб ZEE (Зеебрюж, Бельгія), який зараз є одним з двох фізичних хабів в Європі.
Якщо реалізація планів «Газпрому» на другому фізичному хабі Європи – Центрально-європейському газовому хабі (CEGH, Баумгартен, Австрія), який визначений кінцевою точкою Північного потоку 2, підсилює позиції російського газу в Східній і Південній Європі, то здійснення спільних проектів з Fluxys, може виявитися не менш результативним, оскільки дозволить:
1. Впливати на формування співвідношення попит-пропозиція на хабі ZEE, а значить і на ринкові принципи ціноутворення на ринках Європи, що так довго формувалися, ставлячи під загрозу існування чистої конкуренції, і може мати наслідком умисне викривлення ринкової інформації, а також кардинальна зміна трендів. В такому випадку, ZEE, хоч і опосередковано схильний до впливу «Газпрому», разом з хабом в Баумгартені, де «Газпром» однією ногою вже там – можуть створити великого гравця, який буде здатний «переважити» будь-які пропозиції за ціною і обсягами на користь російського газу. Зрозуміло, на це потрібні роки, щоб бельгійські компанії, подібно німецьким, вже вимагали додаткових обсягів росгазу, тому що лише від них буде залежати комерційний результат діяльності.
Олександр Лактіонов: Тепер в Брюссель зі своїм самоваром
На хаб ZEE (оператором якого є Huberator – дочірня компанія Fluxys) фізично в одну точку стікаються обсяги газу з Норвегії, Великобританії, СПГ. Загальна технічна потужність в цій точці становить близько 50 млрд.куб.м/рік.
Серед понад 80 учасників торгів на хабі ZEE, який відкриває дорогу на ринки прилеглих країн і хаби, де вже торгує «Газпром» і його команда: «Газпром експорт», Gazprom Marketing & Trading (GM & T), Wingas.
2. Утримувати «на гачку» ринок Великобританії*, з якого «попросили» найбільше газотрейдингове представництво «Газпрому» в Європі – GM & T (з початку 2015 року компанія переїжджає з Лондона в Санкт-Петербург, де створюється нова компанія – «Газпром біржа», куди планувалося вливання співробітників GM & T) ¹ «Газпром» бере участь у лондонському енергоринку з 1999 р у 2011 р GM & T переїхала з передмістя столиці Кінгстон-апон-Темс в графстві Суррей в центр Лондона – на Triton Street.
Ще тоді перспективи будівництва 3 і 4 ниток «Північного потоку» зв’язувалися з добудовою труби саме до Великобританії. Однак жорстка і однозначна позиція Великобританії, щодо анексії Криму, російського сліду в агресії на сході України, збитого малазійського Боїнга і нарешті – щодо загрозливої експансії РФ на енерегоринок Королівства, сумарно вплинули на зміну курсу у відносинах з РФ. «Газпром» завернув потік знову в Німеччину, так надійніше, і тепер планує зайти в Королівство з боку континентальної Європи…
Олександр Лактіонов: Тепер в Брюссель зі своїм самоваром
3. … а тепер і контролювати розвиток поставок СПГ в Північну Європу, а також хід реалізації відповідних проектів і завантаження їх потужностей.
Готовність до дієвих і симетричних обмежувальних заходів Європи на такий натиск – неочевидні. А без них нові стратегії СПГ і ПСГ приречені.
Більш того, запуск «Північного потоку 2», крім анонсованого виходу на хаб CEGH (через газопроводи OPAL і ГТС Чехії), також відкриває дорогу і на TTF – найбільш ліквідний хаб Європи, на який вже «заточене» друге побудоване відгалуження «Північного потоку »- газопровід NEL.
Європа змушена буде забути про свою енергетичну незалежність, тому що від неї самої, Європи, вже мало що залежатиме.
У такій ситуації Європу врятує збалансоване і контрольоване наповнення ринку газом різних джерел і маршрутів його поставки (норму не більше 30% з одного джерела ніхто не відміняв), недискримінаційний доступ до потужностей ВСІХ газопроводів, а також наявність фактора, який оголює і дозволяє відрізнити реальні тактичні і стратегічні цілі «Газпрому» і шляхи їх досягнення в газовій війні «За Європу».
Таким фактором зараз є коридор поставок газу через Україну.
Олександр Лактіонов, кандидат наук, експерт в галузі енергетики
¹ https://www.vedomosti.ru/business/news/2015/02/19/gazprom-marketing-trading-mozhet-pereehat-iz-londona-v-peterburg-uzhe-v-2015-godu
За матеріалами:
Файненс.ЮА
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас