Потрібні золоті руки. Кому зараз простіше знайти роботу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Потрібні золоті руки. Кому зараз простіше знайти роботу

Особисті фінанси
4290
В останні місяці число відкритих вакансій постійно збільшується, але роботу за фахом можуть знайти далеко не всі. Кому зараз простіше працевлаштуватися?
Робочий клас
Сергій Потапенко в кінці минулого року запустив у Кіровограді цех з виробництва взуття. Планів було громаддя, але розвернутися поки не вдається. Причина банальна: бракує кваліфікованих кадрів. “Досі не знайшов путнього інженера-технолога, хоча стартову зарплату поставив пристойну як для нашого регіону — 12 тис. грн на місяць. Все ще набираю закрійників, — розповідає бізнесмен. — У моїх знайомих підприємців-виробничників схожі проблеми. По телевізору говорять про безробіття в країні, а у нас тут реально кадровий голод”.
З середини минулого року роботодавці активізували пошук кадрів. Наприклад, в “мертвому” з точки зору ділової активності січні кількість вакансій на порталі rabota.ua порівняно з січнем 2015 року подвоїлася. При цьому у претендентів помітно розширився вибір потенційних робочих місць, особливо в промисловості. Виробничі професії знову входять у трійку найбільш затребуваних спеціальностей, але таких кадрів катастрофічно не вистачає в середньому на одну вакансію виробничника претендує лише дві людини. У дефіциті досвідчені інженери і технологи в фармацевтичному бізнесі, тютюновій та легкій промисловості, харчопромі. У великому дефіциті також кваліфіковані робітники — зварювальники, токарі, електромонтажники, фрезерувальники і так далі.
Багато вакансій за робітничими спеціальностями зараз продукує український “оборонпром”. Підприємства ВПК завантажені військовими замовленнями для української армії, і деяким доводиться працювати в три зміни. Але при цьому їм не вистачає кваліфікованих робітників, особливо, за словами директора HR-провайдера Smart Solutions Тетяни Микитович, фахівців з сучасними знаннями. Потрібні інженери-конструктори, конструктори-технологи, інженери міцнісних розрахунків з вищою або середньотехнічною освітою і такими професійними навичками, як основи проектування механічних виробів і розрахунків гідравлічних вузлів, кінематика механізмів, робота в програмах Pro ENGINEER, SolidWorks, САПР, AutoCAD, Inventor тощо. Такі фахівці можуть розраховувати на зарплату від 10 тис. грн на місяць. Робітників — налагоджувальників верстатів, зварювальників, електриків, слюсарів механоскладальних робіт, фрезерувальників військпром набирає на зарплату від 4 тис. грн. Є попит і на керівні посади — близько 100 держпідприємств, які входять до концерну “Укроборонпром”, оголосили конкурс на вакансії директорів.
До кризи найбільша кількість вакансій на сайтах з підбору персоналу розміщувалася в таких рубриках, як металургія і хімпром, зараз — в розділах легка, харчова, меблева промисловість. Причому роботу частіше пропонують невеликі і середні підприємства, в той час як великі корпорації, орієнтовані на сировинний експорт, продовжують оптимізувати штат. Зокрема, найбільша українська гірничо-металургійна група “Метінвест” запланувала скорочення в цьому році до 30% працівників адміністративного апарату. Як пояснюють в компанії, у зв’язку з непевною ситуацією на світових ринках сталі, що супроводжується значним зниженням світових цін на металургійну сировину і готову продукцію, а також зменшенням попиту.
Аналітики Adecco Group Ukraine пов’язують зростаючий попит на технічних директорів і головних інженерів з переходом України на європейські стандарти і модернізацією виробництв. Але і нових підприємств, незважаючи на кризу, відкривається все більше. Наприклад, недалеко від Львова, на Яворівщині, компанія “Фуджикура Аутомотив Україна Львів” в кінці минулого року почала виробництво електричного обладнання для автомобілів світових марок. Компанія вже працевлаштувала 500 осіб, але до кінця року потрібно ще півтори тисячі робочих рук. Обіцяють зарплату від 4 тис. грн.
В цілому власники виробництв ставлять завищені вимоги до претендентів — найчастіше роботодавець очікує побачити “готового” фахівця з великим досвідом роботи. Але кваліфікованих виробничників на спеціалізованих сайтах нині знайти складно. “Готовим” просто нізвідки взятися. Вони або на хорошій зарплаті у конкурентів, або на заробітках за кордоном (особливо великий попит на виробничників у Польщі). При цьому українські навчальні заклади, як і раніше, не помічають нових тенденцій на ринку праці, випускаючи дуже мало висококваліфікованих фахівців для виробництва, і в надлишку — менеджерів, маркетологів, економістів, юристів і психологів.
Скрізь би так
Як і раніше, високий попит на IT-шників: програмістів, тестувальників, керівників проектів. За даними дослідження компанії Ernst & Young, близько 80% IT-компаній торік набирали персонал, в 2016-му більшість з них також планують наймати нових співробітників. Галузь мало схильна до кризи в країні, бо левову частку замовлень IT-компанії отримують з-за кордону, а приймають оплату в інвалюті. “Поступове зростання кількості вакансій для IT-фахівців пояснюється розвитком в Україні великих аутсорсингових компаній, клієнти яких знаходяться в ЄС і США. Також затребувані фахівці в сфері продажів та онлайн-бізнесу — інтернет-маркетингу, інтернет-продажів тощо”, — уточнює мас-рекрутмент координатор Adecco Group Ukraine Аліна Гоженко.
Але крім інтернет-маркетологів, з допомогою яких торгові компанії прагнуть підвищити ефективність продажів і мінімізувати витрати, ритейлери активно набирають і рядових працівників — менеджерів по закупівлях, мерчандайзерів, промоутерів, вантажників, пакувальників, касирів, продавців.
Дуже чекають
Робочих рук особливо бракує підприємствам легкої промисловості
Людина за бортом
А ось представники ще вчора модних і затребуваних професій — банківські працівники, ріелтори, юристи і т. д. — ризикують залишитися не при ділі. “Кількість банків скорочується. Обсяги будівництва знизилися. Через втрату ринків збуту та частини території сильно постраждала важка промисловість. У цих галузях були масштабні скорочення, і тепер багато людей змушені шукати роботу не за фахом”, — узагальнює гендиректор DOPOMOGA Ukraine Катерина Скибська.
Особливо складно знайти роботу молодим юристам. Вузи продовжують випускати їх десятками тисяч, не враховуючи при цьому нових потреб ринку праці. Нинішня кількість юристів надмірна навіть для зростаючої економіки, а в кризу і поготів — у 2014 році на rabota.ua в середньому на одну вакансію юриста відгукувалося 86 кандидатів. “Багато компаній скоротили свої юридичні підрозділи, перейшли на аутсорсинг, тому знайти роботу юриста зараз непросто — без досвіду роботи можна розраховувати на зарплату в 3 тис. грн, тоді як оператор контакт-центру зараз отримує в півтора рази більше”, — розповідає контент-експерт “Робота Інтернешнл” Тетяна Пашкіна.
“Білі комірці” змушені шукати роботу не за фахом. І знаходять. Власники бізнесу, не пов’язаного з виробництвом, як правило, закривають очі на невідповідність професії в дипломі фактичному досвіду роботи.
Найчастіше про зміну спеціалізації тепер замислюються банківські працівники, які більше від інших постраждали від кризи. За даними EY, в 2015 році 80% банків скоротили кількість працівників в середньому на 20%. В результаті без роботи залишилися десятки тисяч фахівців. У 2016-му банкіри розраховують поправити справи — принаймні, майже половина банків, опитаних EY, планують уже в цьому році збільшити кількість співробітників в середньому на 16%. Але багато банківських службовців, не дочекавшись кращих часів, вже знайшли тимчасову або постійну роботу в суміжних сферах.
“Банківські службовці цікавлять роботодавців як фахівці, які мали досвід роботи з клієнтами. Такі люди затребувані в різних сферах, де потрібно якісно надати сервіс – туризм, страхування, продаж послуг, логістики тощо”, — зазначає Катерина Скибська. Тому найлегше зараз знайти роботу простим співробітникам банківських фронт-офісів. А за спостереженнями Тетяни Микитович з Smart Solutions, колишні банківські службовці зараз також затребувані в держкомпаніях на позиціях економістів або керівників відділів.
Нехай мене навчать
Іноді люди наважуються і на більш радикальні зміни, ніж перехід з банківського офісу в крісло бухгалтера в комерційній фірмі. Катерина Скибська наводить для прикладу торгового представника, який, пропрацювавши на цій посаді до 33 років і так і не піднявшись по кар’єрних сходах, кардинально змінив сферу діяльності. Створивши грошовий запас, він звільнився з торгової компанії і вступив на піврічні IT-курси. “З одного боку, його чекають проблеми з пошуком місця роботи без досвіду. Але при цьому існують безкоштовні стажування в IT-компаніях, а також є можливість працювати в парі з досвідченим фахівцем за невелику винагороду, є в IT-компаніях і програми для працівників-початківців”, — розповідає Скибська.
Пройти подібний “курс молодого бійця” зараз можна і зовсім безкоштовно. За даними EY, багато IT-фірм відкривають спеціальні курси підготовки айтішників для людей, які не є їхніми співробітниками. 58% IT-компаній проводять спеціалізовані курси в рамках своєї компанії, і ще 25% — навчання на базі університетів. “Середня тривалість таких курсів становить 9 місяців, після чого кращі учні отримують можливість працевлаштуватися або пройти стажування в компанії”, — розповідає старший консультант практики PeopleAdvisoryServices компанії EY в Україні Альона Нікуліна. Освоїти ази професії програміста можна також, не виходячи з дому. В інтернеті доступні чимало безкоштовних навчальних програм, у тому числі українською мовою на популярній платформі масових відкритих онлайн-курсів Prometheus.
Роботодавці готові платити більше
За рік зарплати, вказані в оголошеннях про вакансії, зросли в середньому на 15%
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас