Українська пенсійна система охоплює надто багато людей, - Глава представництва Світового банку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українська пенсійна система охоплює надто багато людей, - Глава представництва Світового банку

Казна та Політика
7725
Глава представництва Світового банку в Україні, Молдові та Білорусі Чімяо Фан вважає, що реформа пенсійної системи може зробити її справедливою для всіх.
“Окрема програма реформ ще чекає пенсійну сферу. Сьогоднішня українська пенсійна система охоплює надто багато людей. Причому для всіх цих людей в системі дуже мало грошей. Я знаю, з політичної і соціальної точок зору це досить складна тема. Але якщо зробити правильні реформи, систему можна зробити справедливою для всіх “, – сказав він.
Директор Світового банку пояснив, що середній рівень пенсії в Україні неймовірно низький, тому сьогоднішня українська система не виконує функцію надання адекватної підтримки людям, які виходять на пенсію.
“Тобто, в першу чергу, є проблема з охопленням (всіх пенсіонерів – Авт.). Також, у вас досить багато різних видів пенсій. Є проблема індексації пенсій, яка відбувається хаотично. Правила індексації чітко не прописані, та й сама індексація відбувається спонтанно. Це не надає адекватних і своєчасних виплат, ускладнюючи саму систему. Тому ми повинні дивитися на проблеми пенсійної реформи в комплексі “, – сказав він.
Чімяо Фан додав, що в пенсійній системі повинен бути елемент, який би частково використовувався як елемент соціальної допомоги і гарантував якийсь мінімальний дохід людям, які виходять на пенсію.
“Я маю на увазі той рівень виплат, який би спрямовувався людям з держбюджету, якщо людям не вистачає пенсії”, – уточнив він.
Також директор СБ прокоментував ще одне політично і соціально складне питання – вік виходу на пенсію.
“Думаю, поступово пенсійний вік потрібно підвищувати (це також одна з вимог МВФ – Авт.). Але в короткостроковій перспективі є й інші заходи, які потрібно приймати, для виходу пенсійної системи на більш стійкий шлях розвитку”, – сказав Чімяо Фан.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас