Вранці - економічне зростання, чи дочекаємося ввечері зарплати? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вранці - економічне зростання, чи дочекаємося ввечері зарплати?

Особисті фінанси
2251
З 1 січня в Україні майже в два рази скорочено податок на оплату праці, але більшість компаній поки не готові виконати прохання уряду про підвищення зарплат співробітникам. УНІАН спробував розібратися, чи зможе зниження податкового пресу і боязке економічне пожвавлення привести в 2016 році до зростання зарплат.
Українська економіка у другій половині 2015 року почала виходити із затяжної економічної кризи. Це констатує Держстат, це підтверджують чиновники, які прогнозують за підсумками року 2% зростання валового внутрішнього продукту. Разом з відчутним зниженням з 1 січня 2016 року Єдиного соціального внеску (ЄСВ), це має створити умови для старту процесу підвищення заробітних плат працівників усіх сфер національної економіки. Однак, поки другий місяць роботи нової податкової ситуації не привів до якихось змін з рівнем оплати праці. Наймані працівники продовжують отримувати свої гроші і чекати європейських зарплат, а бізнес хоче побачити збільшення грошових потоків, а не оптимізм Держстату.
Підвищення зарплати: чекаємо, не дочекаємося
Агроном Аліна Голинська, яка працює у невеликому підприємстві в містечку Рокитно Київської області, як і більшість співгромадян, поки не відчула жодних змін на краще. “Зарплату останній раз нам підвищували в кінці 2014, але здається, наче це було сто років тому”, – нарікає Голинська. Зростання цін на продукти та комунальні послуги з того часу “з’їло” всю надбавку. “Наша сім’я живе в приватному будинку, вода у нас своя, а от колонка і котел на газі. Взимку рахунки дуже великі, але я оформила субсидію, тож терпимо. На продуктах та інших товарах зараз доводиться економити – намагаюся купувати дешевше”, – пояснила вона.
Про те, що з початку року в Україні було зменшено розмір ЄСВ, Голинська чула. Та й як було не чути, якщо члени уряду навперебій повідомляли з усіх трибун про те, що тепер люди зможуть отримати довгоочікувану надбавку, оскільки компанії будуть сплачувати менше відрахувань з фонду оплати праці. Якщо раніше підприємство, на якому працює Голинська, мало віддавати близько 40% від суми нарахованої їй зарплати у соціальні фонди, то тепер внесок зменшили до 22%.
“Я розраховую, що підприємці, і український бізнес, і інвестори оцінять наше рішення і зроблять відповідний крок у відповідь, а саме – інвестори підуть на підвищення заробітних плат українських працівників. Тому що це робилося не лише для того, щоб підвищити прибуток українських підприємств, а в першу чергу, щоб, залишаючись конкурентноспроможними у виробництві продукції, вони збільшили частину заробітної плати”, – заявив Петро Порошенко. З аналогічними закликами до бізнесу виступили і члени уряду на чолі з Арсенієм Яценюком.
Правда, Голинська не дуже вірить обіцянкам політиків і чиновників. До 37 років жінка встигла звикнути до порожніх обіцянок: “Нам на роботі нічого про це не говорили. Зарплату обіцяють підвищити тоді, коли справи підуть краще. Сподіваюся, що в цьому році”, – сказала вона.
Втім, у Голинської хоча б є стабільний заробіток, а багато хто не може похвалитися і цим. Наприклад, Олександра, яка працювала продавцем в магазині модного одягу в одному з київських торгово-розважальних центрів. Кожен день 25-річна дівчина їхала до столиці з Білої Церкви, а ввечері їхала назад. Майже 200 км дороги, подолані за день, з лишком окупалися високою зарплатою, але півроку тому її магазин закрили, і відтоді вона стала частим гостем центру зайнятості її рідного міста.
“Зарплата у нас залежала від виконання плану продажу, але не менше 8 тис. грн на місяць я не отримувала. Після звільнення пробувала шукати нове місце, але в тих магазинах, де добре платять – не знайшла”, – сказала Олександра.
За словами дівчини, після повернення додому вона зареєструвалася в центрі зайнятості, щоб одержувати допомогу. Їй пропонували працювати продавцем в Білій Церкві, але зарплата після столичного рівня не підійшла. “Отримувати 2000 грн за ту ж роботу ніякого бажання немає. Мені легше регулярно відмічатися в центрі й іноді ходити за направленням, щоб отримати відмову. Тоді виплати будуть продовжуватися, а у вільний час я працюю на себе – продаю косметику”, – пояснила дівчина. Інформація про зниження єдиного соціального внеску та економічний підйом у країні Олександру явно обрадувала. “Якщо будуть відкриватися нові магазини, я зможу знову влаштуватися в Києві. А навіть якщо ні, то хоча б люди купуватимуть більше косметики”, – сказала вона.
Так, як Олександра, сьогодні думають і говорять багато. Як повідомив директор з розвитку одного з найбільших в Україні сайтів з пошуку роботи Work.ua Сергій Марченко, кількість розміщуваних на даному порталі вакансій в першій половині 2015 року практично не відрізнялася від показника першого півріччя 2014 року.
“Тільки починаючи з липня-серпня пішло стійке зростання активності роботодавців у 2015 році в кращу сторону. Я зустрічався з Айварасом Абромавічусом (міністром економрозвитку – ред.), і він зазначав, що в третьому кварталі у нас почалося зростання ВВП та промислового виробництва”, – сказав Марченко.
У розвинених економіках ключовим фактором для визначення рівня заробітних плат є продуктивність праці, але в українській, яка розвивається, на оплату праці також впливають інші сили – монополізм олігархічного капіталізму, високий корупційний податок на бізнес, так і просто жадібність багатьох нуворишів, що дорвалися до великих грошей і вважають, що робоча сила має бути щаслива вже самим фактом виплати зарплати.
Але ситуація змінюється. Революція 2014 року і наступне покарання з боку путінської Росії, яка прийшла з війною на нашу землю, змінили українське суспільство. Обраний курс на європеїзацію нашого життя неминуче призведе до змін і в інших сферах.
Чи означає це, що шанси Голинської отримати довгоочікувану надбавку, а Олександри – знову знайти роботу в столиці зростуть у поточному році? УНІАН провів опитування великих компаній з різних сфер бізнесу, щоб з’ясувати, яким для них був 2015 рік і чи планують вони розширювати штат і підвищувати зарплати у 2016 році.
У кого працівники в “ціні”
Цілком логічно припустити, що локомотивом економічного зростання в поточному році знову виступить агросектор. На тлі падіння української економіки в останні роки саме сільгоспвиробники показали позитивний результат, а великі експортери в даній галузі стали головним джерелом надходження валюти в країну.
В агрохолдингу “Мрія”, який в серпні 2014 року оголосив технічний дефолт і на початку 2015 року перейшов під управління міжнародних інвесторів, повідомили про те, що головні труднощі залишилися позаду. За словами HR-директора агрохолдингу Яни Романенко, криза в компанії спричинила торік відтік персоналу.
“Щоб утримати і залучити висококваліфікованих співробітників, було зроблено багато позитивних заходів, не властивих українському агроринку. Зокрема, вся заробітна плата переведена “в білу” – зроблена офіційною”, – повідомила Романенко. У квітні 2015 року в холдингу підвищили зарплату співробітників, в середньому на 25%, не рахуючи індексації, яка передбачена законодавством України.
“У планах на 2016 рік питання скорочень в компанії “Мрія” не стоїть”, – заявляють в холдингу. В поточному році в компанії планують переглянути систему оплати праці по ключових напрямах бізнесу і зробити її вищою від ринкової.
Представник аграрного бізнесу Аліна Голинська не настільки оптимістична щодо перспектив розвитку своєї галузі в довгостроковій перспективі. Тому свого семирічного сина по закінченні школи хотіла б відправити на навчання в столицю для отримання освіти за більш престижною спеціальністю.
“Хотілося б, щоб Владик навчався в Києві і став програмістом, не варто йому залишатися в Рокитному, роботи тут небагато”, – сказала Голинська. Вибір жінки цілком передбачуваний. Кому точно не загрожує зниження темпів зростання, так це компаніям IT-сфери, а про високі зарплати програмістів чули навіть у провінції. За даними порталу Work.ua у минулому році топ найбільш високооплачуваних професій очолили розробники, які працюють з операційною системою iOS. У середньому роботодавці пропонували таким фахівцям понад 28 000 гривень.
У компанії “ABBYY Україна”, одному з провідних гравців на ринку програмного забезпечення, повідомили, що при сприятливій кон’юнктурі в 2016 році штат компанії може збільшитися на 5-10%. Також виконавчий директор компанії Віталій Тищенко підтвердив, що підвищення зарплати персоналу, що вже відбулося в минулому році і заплановано на поточний, вплинуло зниження соціального внеску.
“У 2015 році розмір заробітної плати зріс почасти завдяки зниженню відрахувань по ЄСВ, оскільки “ABBYY Україна” користувалася знижувальним коефіцієнтом при його сплаті. У 2016 році ми запланували збільшення зарплат співробітників, значною мірою зумовлене зниженням ставки ЄСВ”, – пояснив Тищенко.
Мешканка Білої Церкви Олександра, на питання про «роботу мрії» без довгих роздумів повідомила, що хотіла б працювати у великій іноземній компанії. “Мені здається, що іноземні фірми добре платять у будь-який час і піклуються про своїх співробітників”, – пояснила дівчина.
Їй точно б підійшли сигаретні компанії – ось вже де можна не боятися втратити роботу або не отримати підвищення окладу. У “Філіп Морріс Україна”, одному з найбільших виробників тютюнових виробів у країні, повідомили, що кількість їхніх співробітників не змінювалася протягом всього 2015 року. “Ми двічі піднімали рівень заробітної плати в 2015 році, і обидва рази відсоток підвищення був представлений у вигляді двозначного числа. Крім цього всі співробітники компанії отримали в минулому році позаплановий бонус у розмірі місячної заробітної плати”, – повідомила прес-служба “Філіп Морріс Україна”.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас