Отримати землю під сільгоспугіддя можна буде тільки через аукціон — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Отримати землю під сільгоспугіддя можна буде тільки через аукціон

Аграрний ринок
816
Отримати землю під сільгоспугіддя можна буде тільки через аукціон. Верховна Рада внесла зміни до Земельного кодексу в частині проведення земельних торгів. Причому це правило поширюється на всіх, починаючи з комунальних і державних підприємств і закінчуючи приватними фермерами.
«Найсерйозніша схема, яка була ліквідована – не конкурентне і не прозоре виділення під фермерство земельних ділянок, та ще й без обмеження по площі», – розповів президент асоціації «Земельний союз України» Андрій Кошиль.
Сільрада без аукціону міг виділити, наприклад, 100 га сільгоспземлі на термін до 50 років по найбільш мінімальній ставці – 3% від нормативної оцінки, а міг 10 га на сім років за ставкою 12%. «Найпопулярніша схема – виділення ділянки «своїй» людині за мінімальною ставкою на максимальний термін. І ця людина здавала землю в суборенду. Ось такий простий і вигідний бізнес », – навів приклад Кошиль.
При цьому зберігається прописана в законі норма про право громадян на 10 соток землі для індивідуального будівництва і до 1 га під ведення сільського господарства.
У населених пунктах практикувалася і схема отримання землі через комунальне підприємство. Сільський або міська рада виділяв безкоштовно ділянку землі якомусь КП, а те передавало його в суборенду комерційній організації.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас