Виявлена нова схема шахрайства в інтернет-торгівлі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Виявлена нова схема шахрайства в інтернет-торгівлі

Кримінал
5896
До сих пір українські інтернет-магазини вважали продаж товарів за передоплатою безпечним. Крім того, отримання грошей до відвантаження товару зводило до мінімуму повернення і непокупку.
Але і в цій схемі є уразливості, якими недавно скористалися шахраї.
Першим від шахрайства постраждав інтернет-магазин «Ріпка», але за словами його директора Дмитра Латанського, потрапити в таку ситуацію може будь-який інтернет-магазин, оскільки схему передоплати використовують всі гравці ринку.
Невідомі розміщують на сайті оголошень (в даному випадку – OLX) інформацію про продаж дорогих речей, наприклад, металевих піддонів або контейнерів за ціною набагато нижчою за ринкову. Компанія-покупець просить у шахраїв рахунок на оплату. На цьому етапі шахраї підключають до схеми інтернет-магазин, який було обрано в якості жертви.
Злочинці вибирають в ньому товар приблизно на ту ж суму, що і контейнер, і звертаються в інтернет-магазин з проханням виставити рахунок.
Потім в отриманому від інтернет-магазину рахунку шахраї міняють назву товару і телефони, а потім відсилають покупцеві контейнерів. Інші реквізити (дата, адреса, підпис) залишаються оригінальними.
Компанія-покупець перераховує гроші за номером рахунку і датою, які вказані в оригінальному рахунку. Шахраї дзвонять в інтернет-магазин, вказують, що гроші заплачені і просять переслати товар «Новою поштою». Інтернет-магазин бачить, що за фактом платіж пройшов і висилає товар. Через кілька днів мобільний «продавця контейнерів» перестає відповідати, компанія-покупець підозрює неладне і шукає дані про продавця. В результаті обманутий покупець зв’язується з магазином і обидві сторони виявляють обман.
Приклад справжнього рахунку:
І приклад підробленого рахунк (суми не збігаються, тому що в даному випадку була домовленість про передоплату в розмірі 7244 грн):
«Такі випадки, на жаль, сильно підривають довіру людей до онлайн-торгівлі і заважають нам працювати», – каже Дмитро. У «Ріпці» вирішили в зв’язку з цим змінити правила роботи з юридичними особами, зокрема, при отриманні оплати від ФОП товар видавати тільки в тому випадку, якщо покупець покаже оригінал паспорта.
З початку тижня невідомі провели вже кілька таких покупок, деякі були успішні, деякі не пройшли, швидше за все, тому що покупець не зважився на передоплату, розповідає Латанський. Інтернет-магазин дізнався про шахрайство, коли ошуканий покупець – компанія «Лом-трейд» – звернулася з вимогою або вислати товар, або повернути гроші.
Тепер «Ріпка» при отриманні оплати від юрособи ввела додаткові ступені захисту:
- Закрили схему, коли товар отримує за дорученням одна людина, а довіреність виписана на іншу (наприклад, в довіреності вказано директор, а приїжджає водій, який в компанії навіть не оформлений).
- Перед відправкою замовлення в базі ЄДРПОУ перевіряється юридична адреса підприємства. Товар відправляється, якщо адреса доставки збігається з юридичною адресою.
- Якщо покупець просить доставку на іншу адресу, то включаються відразу кілька механізмів перевірки. Це може бути дзвінок на номер, вказаний в базі ЄДРПОУ, перевірка справжності довіреності і повноважень довіреної особи або ж покупець попередньо висилає оригінал довіреності. З тих пір, як довіреність перестала бути документом суворої звітності, виготовити документ, який можна видати за довіреність, досить просто.
- Умови доставки оплаченого товару для постійних клієнтів, довгострокових договорів або для маленьких покупок (до 2000 грн) не змінювали.
За матеріалами:
Ain.Ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас