Дайте два: Україну захопили смартфони з двома SIM-картами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дайте два: Україну захопили смартфони з двома SIM-картами

Технології&Авто
2559
Традиційні смартфони в Україні поступово витісняються пристроями з двома SIM-картами. За підсумками 2015 року більше 90% продажів смартфонів прийшлося на такі апарати. Експерти кажуть, що це локальний тренд, якому сприяє загальна економічна ситуація в країні: українці економлять як на смартфонах, так і на зв’язку. Крім того, якість двосімних телефонів постійно покращується, і за технічними характеристиками вони не поступаються своїм традиційним аналогам.
Навала “двосімкових” телефонів
До кінця 2015 року продажі побутової техніки та електроніки в Україні впали на 4% до 15,2 млрд гривень. Про це йдеться в звіті дослідницької компанії Gfk Ukraine за четвертий квартал 2015 року.
На тлі загального падіння ринку, продажу телекомунікаційного обладнання, навпаки, зросли на 25,7% до 4 млрд гривень. Найвище зростання спостерігалося в сегменті смартфонів, понад 37% у гривні. А найпопулярнішими виявилися смартфони з двома SIM-картами. За даними Gfk Ukraine, в штуках близько 93% продажів смартфонів припало саме на такі пристрої. Для порівняння, роком раніше цей показник був на рівні 80%. У грошовому вираженні частка продажів “двосімкових” смартфонів за рік зросла з 64% до 82%.
Цей тренд підтверджують і мобільні оператори. За даними “Лайфселл”, в 2015 році кількість телефонів, що підтримують 2 SIM-карти в мережі оператора збільшилася на 11,8% порівняно з 2014 роком. Їх частка у загальній кількості пристроїв збільшилася на 5,2 відсоткових пункти.
У мережі CDMA-оператора “Інтертелеком” двокарткові пристрої – це виключно смартфони, що працюють у двох стандартах одночасно, CDMA і GSM. Як розповідає генеральний директор компанії Борис Акулов, для 58% абонентів голосового сегмента “Інтертелеком” є оператором першої слухавки.
В 2014 році частка “двосімкових” пристроїв голосової абонентської бази “Інтертелекому” становила близько 6%. У 2015 році спостерігалася позитивна динаміка, їх частка зросла в півтора рази.
У цьому році “Інтертелеком” буде розвивати дану категорію обладнання і виведе в продаж двостандартні смартфони в коробковому рішенні. Тому Акулов прогнозує зростання частки двокарткових пристроїв у мережі оператора.
В режимі економії
Як розповідає експерт Gfk Ukraine Андрій Салій, що зростання частки “двосімкових” девайсів – це локальний тренд. Українські мобільні оператори пропонують дешеві, а часто і зовсім безкоштовні, дзвінки всередині мережі. У той час як за кожен дзвінок абонента на іншу мережу його оператор повинен заплатити іншому оператору 0,23 гривень в хвилину.
До четвертого кварталу 2015 року ця ставка була ще вище – 0,36 гривень за хвилину. Відповідно, вартість міжоператорських дзвінків не може бути нижче вартості інтерконнекту. А з двома SIM-картами абонент на таких дзвінках економить. “Відсутність необхідності прив’язувати SIM-картку до документа, що посвідчує особу і велика популярність pre-paid тарифів мобільного зв’язку призвели до того, що більшість українців активно використовують більш ніж одну SIM-карту”, – розповідає Салій.
Головний редактор техноблога Gagadget Сергій Мітяєв додає, що в світі смартфони з двома SIM-картами менш популярні, ніж у нас. “Це доля ринків у країнах третього світу”, – констатує він.
Самі ж “двосімкові” девайси приваблюють споживача ціною. Як розповідає Салій, в 2015 році смартфон на 2 SIM-карти коштував в середньому в три рази менше, ніж смартфон з 1 SIM-картою. Пов’язано це з тим, що серед смартфонів на одну SIM-карту переважно представлені преміум-моделі різних брендів. “Смартфон з 2 SIM-картами позбавляє від необхідності носити з собою два девайса. Таким чином, можна говорити, що смартфони з підтримкою одночасної роботи 2 SIM-карт стали стандартом ринку”, – розповідає Салій.
“Споживач знаходить це дуже зручним – носити в кишені телефон на 2 SIM-карти”, -додає менеджер з роздрібного продажу департаменту Huawei Device Ukraine Юлія Крекотень.
При цьому купівля пристрою на дві SIM-карти ще не означає, що клієнт буде використовувати обидва слота. “Останнім часом з’явилося поняття “гібридного” слота, куди можна поставити як карту пам’яті, так і другу SIM-картку – на вибір споживача”, – пояснює Крекотень. При виборі товару для поставки в Україну Huawei віддає перевагу таким гібридам.
Мітяєв каже, що сучасні смартфони на дві SIM-карти за технічними характеристиками не поступаються своїм традиційним аналогам. Є флагманські моделі з двома SIM-картами, але це, за його словами, швидше, виняток.
Вікторія Власенко
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас