Що і як продає Фонд гарантування вкладів? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що і як продає Фонд гарантування вкладів?

Казна та Політика
684
У розпорядженні Forbes з’явилися дані щодо результатів продажу Фондом гарантування вкладів активів, які належали банкам-банкрутам. Так, за 2015 рік ФГВ реалізував майна на 986,4 млн гривень. Які активи і як продавав Фонд?
За весь 2015 рік ФГВ продав активів на 986,4 млн гривень, при балансовій вартості майна в 2,7 млрд гривень. Серед цих активів − права вимоги за кредитами, основні кошти та інше. «Це нерухомість, машини. Автомобілі мають дуже серйозне зростання вартості на торгах від стартової ціни. Близько 40% − кредити за реальним майном. Ще частина проданого − майнові права на товари в обороті, права на продаж і так далі», − розповідає заступник голови ФГВ Андрій Кияк.
Співвідношення проданих активів до їх балансової вартості минулого року склало 21% за кредитами і 68,8% за основними коштами. Для порівняння − в 2013-2014 роках цей показник становив за кредитами 2,48%. Зокрема, продаються кредити, під заставу яких закладалися комплекси і квартири в зоні АТО і в Криму.
Активи, за даними ФГВ, продавалися за ціною вищою за ту, що була визначена оцінювачами. Наприклад, за кредитами загальна оцінка склала 325,5 млн гривень, а викупили ці портфелі за 426,6 млн.
«Ми виступаємо в якості фінкомпанії, надаючи послуги факторингу. Співпрацюємо з Фондом уже протягом року. Ми викуповували портфелі боргів фізичних і юридичних осіб перед банками − отримували право вимоги. Ми викуповуємо борги для того, щоб боржники могли погасити цей борг з урахуванням реструктуризації. Заробляємо на комісійних. Так як Фонд є власником заборгованості на 400 млрд гривень, у нас є можливість вибрати собі активи з тим дисконтом, який нам вигідний», − так пояснює механізм взаємодії з ФГВ один із покупців, директор фінансової компанії «Експерт» Олександр Боднарчук.
Є й інші відгуки про ФГВ, щоправда, анонімні. До речі, жоден із критиків роботи Фонду не наважився виступити публічно, пояснюючи це тим, що критика в ЗМІ ускладнить участь у торгах. «У нас немає можливості провести оцінку майна. Але при цьому потрібно внести 10%-ву безповоротну передоплату за участь у торгах − хоча процедура непрозора. Інформації з «кімнати даних» недостатньо, щоб зрозуміти, в якому стані майно», − каже один із банкірів.
Ще одна претензія до Фонду − штучне нагнітання високоризиковості: «ФГВ не надає звичайні для таких угод гарантії, що створює високий ризик для покупця, − ділиться співрозмовник Forbes. − Торги проходять непрозоро».
«Як торги можуть іти не прозоро, якщо вони − електронні? Всю інформацію ми надаємо охочим, у них є по два тижні для оцінки активу. Я допускаю, що з боку ліквідаторів могли бути [спірні] моменти щодо розкриття інформації. Але тоді потрібно скаржитися на ліквідатора. Ми вже чотирьох ліквідаторів прибрали через подібні факти», − парирує Кияк.
Ще одне звинувачення на адресу Фонду пов’язано з біржами, через які проходить продаж активів. Учасники ринку натякають, що процес відбору майданчиків містить у собі корупційну складову. Втім, є питання і до самих бірж. Так, при продажу майна CityCommerceBank одна з бірж виставила на торги свою пропозицію за 3 млн гривень. Фонд порахував таку оцінку заниженою, зняв майно з торгів, перевів на іншу біржу − і там продав за 7 млн гривень. Після чого на адресу керівництва Фонду почали надходити погрози, в тому числі − через правоохоронні органи.
Всього ФГВ працює майже з двома десятками активних біржових майданчиків, 4-5 із яких вважає ефективними. Але цього року ситуація зміниться: Фонд створює єдину торговельну систему. За офіційною версією − для мінімізації недобросовісної конкуренції між торговими майданчиками.
Маргарита Ормоцадзе
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас