Над користувачами «розумних» унітазів нависла кіберзагроза — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Над користувачами «розумних» унітазів нависла кіберзагроза

Технології&Авто
1843
Як показав експеримент, проведений компанією Panasonic, в наше століття інформаційних технологій стати жертвами кіберзлочинців можуть навіть користувачі унітазів.
Відразу обмовимося, що мова йде про так звані «розумні» унітази, начинені різними електронними системами. Треба зауважити, що функціональність цих незвичайних пристроїв, які отримали найбільше поширення у себе на батьківщині — в Японії, — обмежена лише фантазією їхніх виробників. Приміром, одні забезпечують автоматичний підігрів сидіння і доступ в Інтернет, інші можуть запропонувати розслабляючий сеанс гідромасажу, і так далі.
Так от, спеціаліст з інтернет-безпеки Panasonic Хікохіро Лін (Hikohiro Lin) розповів, що в ході перевірки безпеки одного з представлених на ринку диво-туалетів дослідникам вдалося отримати доступ до його системи управління.
За словами Ліна, пароль, який був встановлений за замовчуванням на піддослідний екземпляр, виявився занадто слабким, і був легко зламаний. Таким чином, команда змогла підключитися до «розумного» унітаза по Bluetooth і управляти всіма його функціями зі смартфона.
Звичайно, злом подібної сантехніки навряд чи є серйозною загрозою для жертви — таким способом хакер не зможе заволодіти реквізитами її банківського рахунку чи скомпрометувати особисті дані. Загроза, скоріше, носить психологічний характер: наприклад, зловмисник може налякати жертву, включивши злив, ну або запустивши в не самий підходящий момент процедуру гідромасажу.
За матеріалами:
3dnews.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас