Експерти показали різницю доходів чоловіків і жінок в Україні (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти показали різницю доходів чоловіків і жінок в Україні (інфографіка)

Особисті фінанси
2347
В Україні є дискримінація в зарплатах за статевою ознакою: різниця в заробітній платі чоловіків і жінок складає від 25 до 40% на користь представників сильної статі. Причому чим вища посада, тим більший розрив у доходах.
Про це свідчать результати дослідження порталу rabota.ua.
На будь-якому щаблі кар’єри жінки отримують менше від чоловіків. Найменше різниця помітна на початковому етапі кар’єри: зарплати жінок складають 72% від зарплат чоловіків на однакових посадах. А на керівних постах рівень окладу слабкої статі деколи ледве дотягує до 60% від зарплати колеги-чоловіка.
Судячи з динаміки останніх трьох років, зарплатна нерівність з часом тільки погіршувалася — з 74% від чоловічої заробітної плати у 2013 році жіноча заробітна плата зменшилась до 59% в 2015 році.
Аналітики відзначають, що жінки-керівники, як правило, очолюють бізнеси в гривневій зоні, а чоловіки частіше керують бізнесами, пов’язаними з валютою (у тому числі в IT-сфері). Цим трендом частково можна пояснити зростання прірви між жіночими і чоловічими зарплатами в міру девальвації національної валюти.
Крім того чоловіки частіше займають високооплачувані позиції: генеральний директор, директор з продажу, фінансовий директор. Жінкам дістаються менш оплачувані посади. Аналітики виділили десять професійних сфер, в яких керівні посади частіше займають жінки:
Тенденція торкнулася не тільки українського ринку праці, але й світового. У всьому світі жінки заробляють менше, ніж чоловіки. Такі дані нещодавно були представлені у доповіді “Глобальний гендерний розрив” Всесвітнього економічного форуму. Процес досягнення рівності в доходах сповільнився п’ять-шість років тому. Зараз розмір зарплат жінок відповідає тому рівню, який був у чоловіків десять років тому, вважають дослідники.
За матеріалами:
Ain.Ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас