Термоядерний синтез стає ближче: Німецькі вчені успішно запустили експериментальний реактор Wendelstein 7-X — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Термоядерний синтез стає ближче: Німецькі вчені успішно запустили експериментальний реактор Wendelstein 7-X

Технології&Авто
2088
Через дев’ять років розробок і перевірок вчені інституту Макса Планка успішно провели перший запуск експериментального реактора термоядерного синтезу Wendelstein 7-X, також відомого як W7-X, з водневою плазмою. На церемонії запуску була присутня канцлер Німеччини Ангела Меркель, якій випала честь натиснути символічну кнопку, яка дала зворотний відлік запуску реактора.
В ході цього експерименту, що є частиною глобальних зусиль людства приборкати ядерний синтез, в камеру реактора подали малу кількість водню, який потім за допомогою мікрохвильового нагріву потужністю два мегавати розігріли до температури в 80 мільйонів градусів Цельсія. Новоутворена в результаті плазма знаходилася в рівноважному стані протягом всього чверті секунди, а потім була охолоджена. Втім, цієї частки секунди вистачило, щоб визнати експеримент успішним.
Прихильники проекту визнають, що, найімовірніше, пройде кілька десятиліть, перш ніж подібна технологія стане доступна людству, але при цьому твердо вірять, що в разі успіху вона може замінити викопне паливо і звичайні ядерні реактори, які є основним джерелом енергії для сучасного суспільства.
Конструкція реактора Wendelstein 7-X в чомусь схожа, а в чомусь сильно відрізняється від такої в реакторі ІТЕР, будівництво якого на даний момент ведеться на півдні Франції. Цей тип реакторів носить назву стелларатор і являє собою замкнуту магнітну пастку для утримання високотемпературної плазми. Він був винайдений американським фізиком Лайманом Спітцером в 1951 році. Принципова відмінність стелараторі від токамака (іншого типу термоядерного реактора) полягає в тому, що магнітне поле для ізоляції плазми від внутрішніх стінок тороидальної камери повністю створюється зовнішніми котушками. Ця особливість, в числі іншого, дозволяє використовувати реактор в безперервному режимі.
Перший запуск реактора Wendelstein 7-X, вартість якого становить $ 435 млн, був проведений в грудні минулого року, але тоді замість водню використовувався гелій, який набагато легше піддається нагріванню. Метою цього тестового запуску, в числі іншого, було очищення нутрощів камери реактора від дрібних частинок бруду, що залишилися там після проведення монтажних робіт.
Реактор Wendelstein 7-X, спочатку розробляється для вироблення енергії, буде використовуватися в якості випробувального «полігону» найближчі кілька років. Отримані в ході досліджень результати будуть використовуватися для створення майбутніх установок для безпосередньої генерації енергії.
За матеріалами:
ITC.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас