Експерти назвали результати банківської чистки НБУ незадовільними — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти назвали результати банківської чистки НБУ незадовільними

Кредит&Депозит
723
Результати банківської чистки, яка проводиться Національним банком України, виявилися незадовільними. Таку думку висловила експерт клубу реформ «Економічна альтернатива» Олена Дьоміна на круглому столі в Інституті Горшеніна.
«Нещодавно Національний банк заявив, що він закінчив чистку банківської системи і готовий переходити до її оздоровлення. Давайте подивимося, які ж результати цієї чистки? За відкритою статистикою, до листопада минулого року ми мали чистий збиток платоспроможних банків 51,5 млрд. Через місяць ця цифра досягла 57,3 млрд. Якщо подивитися результати 2014 року, цей результат був 53,9 млрд», – розповіла вона.
«Далі – по ідеї, після очищення банківської системи повинні залишатися банки з помірним обсягом проблемної заборгованості. У листопаді минулого року частка проблемних кредитів склала 21,2%, тоді як на початок року вона становила 13,5%. Ще одна показова цифра – загальний кредитний портфель українських банків з січня по жовтень зменшився на 16%. Це говорить про те, що ніякого поліпшення стану банків та їх чистки не сталося », – вважає вона.
На думку експерта, для виправлення ситуації НБУ повинен зняти обмеження на рух капіталу, скасувати діючі валютні обмеження, знизити ставку рефінансування і встановити чіткі правила для його отримання банками.
За матеріалами:
lb.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас