Екс-заступник голови НБУ спрогнозував курс 26-28 грн/дол протягом року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Екс-заступник голови НБУ спрогнозував курс 26-28 грн/дол протягом року

Валюта
3612
Колишній заступник голови Національного банку Олександр Савченко вважає, що курс в 2016 році можна утримати на рівні 26-28 гривні за долар.
Про це він заявив на круглому столі в Інституті Горшеніна.
Савченко розповів, що він розглядає два курсових сценарії на цей рік: реалістичний і помірно оптимістичний.
“Перший – гривня буде помірно девальвувати до рівня 26-28. Це в першому кварталі. Національний банк не буде нічого міняти, у нього буде відсутня політика, авторитет і довіра, уряд не буде проводити більш-менш значних реформ. Тоді в другому кварталі гривня стабілізується біля 27-28 і почнеться незначна ревальвація у зв’язку з економічним зростанням, який статистично буде пов’язаний з глибоким падінням в минулому році і більш сприятливими умовами на зовнішньому ринку: нафта закріпиться на рівні 30 доларів, ціна на газ буде падати, а ціни на метали стабілізуються. При такому сценарії можна розраховувати завершити рік з курсом не вище 28 “, – сказав Савченко.
Помірно оптимістичний прогноз передбачає, зокрема, перехід до політики інфляційного таргетування, включення в цільову функцію НБУ не тільки фінансової стабільності, а й зростання економіки, а також скасування “абсурдних валютних обмежень”.
“При оптимістичному сценарії я допускаю, що гривня б стабілізувалася через місяць-два, і можна було б закінчити рік з курсом 22-23 гривні за один долар”, – заявив Савченко.
За матеріалами:
lb.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас