Найближчим часом курс гривні залишається під тиском, але регулятор здатний утримати курс від глибокої девальвації, - банкіри — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Найближчим часом курс гривні залишається під тиском, але регулятор здатний утримати курс від глибокої девальвації, - банкіри

Валюта
2509
Найближчим часом курс гривні залишається під тиском, але регулятор здатний утримати курс від глибокої девальвації, вважають банкіри.
“У найближчій перспективі не варто очікувати, що ситуація на українському міжбанківському ринку може кардинально змінитися. Коливання на міжбанку будуть перебувати в районі 25 грн/$ 1. За умови більш серйозних девальваційних процесів, думаю, курс гривні підтримає регулятор ринку своїми валютними аукціонами. Монетарна політика Нацбанку впродовж всього 2015 вже змогла довести свою ефективність”, – сказав заступник голови правління банку “Кредит Дніпро” Сергій Волков.
За його оцінкою, поступальна стабілізація ситуації на валютному ринку може початися з поновленням бізнес-активності експортерів і після можливого виділення Україні кредитного траншу Міжнародного валютного фонду (МВФ), що дозволить наростити міжнародні резерви України.
Як зазначив С.Волков, девальваційний тиск на гривню в теперішній час обумовлено сезонними трендами.
“Активність основних українських експортерів взимку знижується. Зокрема, йдеться про агротрейдерів і металургійні компанії. Основні угоди були завершені восени і активізуються лише навесні-влітку. У зв’язку з цим у січні-лютому пропозиція валюти на безготівковому ринку знижується, у той час як попит залишається достатньо високим через необхідність закуповувати енергоресурси в опалювальний період. Є також і зовнішньоекономічні фактори, які впливають на курс американської валюти. Останнім часом спостерігається зростання курсу долара по відношенню до багатьох світових валют у зв’язку з тим, під час недавніх потрясінь на світових фінансових ринках міжнародні інвестори воліли вкладати саме в американські цінні папери і валюту, яка як і раніше залишається найнадійнішою в світі “, – сказав банкір.
Головний економіст відділу стратегічного планування Укрсоцбанку Андрій Приходько також вважає, що девальваційний тренд курсу гривні обумовлено, насамперед, негативним глобальним макроекономічним фоном.
“Падіння цін на сировинні товари і відтік капіталу з ринків викликало девальвацію більшості валют країн, що розвиваються. У четвертому кварталі 2015 істотно впали експортні ціни на металопрокат та залізну руду. Світові ціни на зернові та олійні скоротилися не так значно, але з іншого боку в цьому сезоні урожай кукурудзи, нашої основної експортної культури, скоротився майже на 20%. Таким чином, зростання експортної виручки на початку 2016 буде обмежено, у той час як закупівля енергоносіїв в цей період на піку, тим більше враховуючи більш холодну зиму цього року в порівнянні з 2015 роком”, – сказав він.
За оцінкою А.Приходько, НБУ застосовує достатньою ефективний комплекс заходів для стримування курсу гривні від більш глибокої девальвації. Експерт вважає, що позитивним кроком для стабілізації курсу гривні буде залучення міжнародного фінансування для “Нафтогазу України”, який змушений через держбанки викуповувати валюту з ринку для закупівлі газу, що зменшує пропозицію для інших покупців валюти.
Перший заступник голови правління Промінвестбанку В’ячеслав Юткін вважає, що без підтримки курсу гривні Нацбанком він може найближчим часом знизитися до рівня, близького до 26 грн/$ 1.
“Рівень курсу у разі інтервенцій регулятора повернеться до позначки 25 грн/$1, в іншому випадку буде прагнути наблизитися до 26 грн/$1”, – сказав він.
За словами В.Юткіна, девальваційний тренд буде зберігатися, поки ринок не одержить головні позитивні сигнали: відновлення міжнародного фінансування і поліпшення зовнішньої кон’юнктури для українського експорту. Позитивним сигналом для курсу гривні також стане врегулювання проблеми російського боргу на суму $ 3 млрд, вважає банкір.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас