Юрій Ніколаєв: Коли комп'ютер отримає мізки замість пам'яті? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Юрій Ніколаєв: Коли комп'ютер отримає мізки замість пам'яті?

Технології&Авто
722
_ 2016 рік з перших же днів порадував нас цікавими новинами. І я не про політику чи черговий крах на світових фондових ринках – найбільше особисто мене зацікавило бажання засновника Facebook Марка Цукерберга в цьому році розробити штучний інтелект для управління власним домом._
Схоже на те, що Марк є великим шанувальником творчості MarvelComics. Якщо ви пам’ятаєте історію Тоні Старка (він же – Залізна людина), то більшість завдань геній-мільярдер вирішував за допомогою програми під назвою Джарвіс, з якою він спілкувався голосом, і Джарвіс моментально розуміла свої завдання і виконувала їх. Цукерберг ставить перед собою схоже завдання – штучний інтелект в його будинку буде повинен розпізнавати голос, управляти температурним режимом, давати батькам інформацію про те, що діється в дитячій кімнаті, програвати потрібну музику, впізнавати друзів власника Facebook, які прийшли в гості.
Ну, і що тут такого складного – можливо, скажете ви? Адже це ж просто полегшена концепція Розумного будинку (SmartHome), в якому можливо реалізувати і масу інших опцій та ідей. За прикладом далеко ходити не потрібно – хороший знайомий Цукерберга Білл Гейтс побудував «дуже розумний дім» для себе ще в далекому 1995 році. Щоправда, на це у нього пішло не тільки 53 мільйони доларів, але і цілих 7 років – Марк же не готовий чекати так довго, і поставив амбітне завдання терміном в один рік. Чи вийде це в нього?
Давайте повернемося в історію і подивимося, що відбувалося з концепцією SmartHome з того моменту, як Білл Гейтс вирішив не залишатися єдиним елітарним користувачем такого унікального будинку, а розробити технологію, доступну масовому користувачеві. Інженери, програмісти та технологи Microsoft ще з кінця дев’яностих років почали активну роботу над тим, щоб втілити ідею розумного будинку в життя – і навіть презентували в 2010 році операційну систему MicrosoftHomeOS. Визнаємо відверто – велика частина з тих ідей, які в 1999 році здавалися революційними, в 2016 сприймаються як дещо само собою зрозуміле. Наприклад – у нас в телефонах вже є голосовий асистент (Привіт, Сірі!), який з недавнього часу працює і в «розумних годинниках». Можливість дивитися на екрані телевізора відео безпосередньо з Інтернет давно втілена в концепції SmartTV. Ті, хто багатший, можуть спокійно керувати освітленням в своєму будинку зі спеціальних сенсорних панелей, і навіть впускати в приміщення відвідувачів тільки після сканування сітківки ока.
Але от можливість включити режим «не турбувати», коли у всьому домі на смартфонах включається «авіаційний режим», і ніякі гості (особливо, непрохані) не зможуть перешкодити вашій родині вечірнім дзвінком у двері, або розумний сміттєвий кошик, який відстежує викинуті вами упаковки і включає продукти, що закінчилися. в список покупок – це, мабуть, ще невтілене майбутнє. Однак найважливіше те, що концепція HomeOSот Microsoft на даний момент так поки і залишилася концепцією і не отримала повноцінного втілення. «Ахіллесовою п’ятою» дітища Гейтса стало звичне для його компанії прагнення монополізувати ринок. Передбачалося, що в рамках HomeOS буде функціонувати максимум з доступних споживачеві пристроїв власника розумного будинку – і кавоварка, і телевізор, і система освітлення, і дверні замки повинні були бути підключені до одного комп’ютера, на який встановлена ця система. Домогтися цього компанії Гейтса поки не вдалося з цілком зрозумілої причини – виробники кавоварок, холодильників і бойлерів виявилися не готові до такої тісної співпраці з Microsoft.
Але, можливо, якщо не ця компанія, то хтось із інших американських гігантів (Google, також презентував у 2012 році систему AndroidHome, Apple або той же Facebook) зможуть виявитися спритнішими? Я не впевнений щодо Цукерберга з однієї простої причини – у нього, на відміну від Гейтса, є досвід роботи з програмним забезпеченням, але немає такого ж досвіду роботи з фізичними пристроями, які потрібно буде об’єднати під управлінням штучного інтелекту. Якщо повернутися до прикладу Microsoft – то добре відома багатьом ігрова приставка XBox 360 знайшла свою популярність багато в чому завдяки тому, що в комплект стали включати пристрій Kinect, який забезпечив розробникам революційний прорив у взаємодії людини і комп’ютера. З «залізом» стало можливим спілкуватися завдяки голосу, жестів, рухів – для людей задоволення, а для інженерів Microsoft можливість протестувати нові технології на реальних користувачах. Тепер Kinect задіяний в роздрібній торгівлі (та електронної комерції), медицині, наукових експериментах, в армійських проектах і так далі. Але на все це потрібно десятиліття підготовки та роки роботи з споживачами і – а Facebook поки що не зміг вийти за рамки програмних продуктів, і популяризувати навіть власний мобільний телефон.
Якщо штучний інтелект від Цукерберга існуватиме в єдиному екземплярі в його власному будинку – так, це завдання можна буде вирішити, можливо, не за рік, а за пару років. Коли ж у власника Facebook з’явиться наступна мета – масштабувати можливості штучного інтелекту на глобальному рівні, то навряд чи він зможе зробити це сам(навіть володіючи багатомільярдними капіталами), йому буде потрібно об’єднати кращі уми людства. У згаданих коміксах і фільмах Marvel Тоні Старк зміг вирішити питання створення штучного інтелекту могутніше, ніж його відданий «дворецький», і тут же наткнувся на проблему ворожості свого створіння, яке він назвав Альтрон. Справа зрештою ледь не дійшла до знищення людства. І напевно, не випадково інший, не менш знаменитий мільярдер і інноватор Ілон Маск (керуючий компанії Tesla) в самому кінці минаючого 2015 року оголосив про створення некомерційної компанії OpenAI зі створення безпечного штучного інтелекту, в яку інвестували більше мільярда доларів. Засновники фонду хвилюються, що штучний інтелект, здатний на серйозний вплив, може з’явитися швидше, ніж прогнозують багато вчених, і важливо з моменту його появи направити його в позитивному та безпечному для людства напрямку. Що ж, давайте для початку подивимося, як в кінця 2016 року відзвітує про свої успіхи Цукерберг. І, будемо сподіватися, що у проектe OpenAI вийде досягти своїх цілей в самому найближчому майбутньому – щоб усі ми могли спати спокійно, не чекаючи допомоги від команди Месників від MarvelStudio, які рятуватимуть нас від ворожого Альтрону.
Юрій Ніколаєв, директор дирекції продажів міжнародного центру інтернет-торгівлі Allbiz
За матеріалами:
Файненс.ЮА
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас