Як подорожчало життя в Україні за п'ятирічку і чого чекати далі (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як подорожчало життя в Україні за п'ятирічку і чого чекати далі (інфографіка)

Особисті фінанси
8100
З 2010 року життя українців подорожчає на 80%, а реальні доходи при цьому скоротилися більш ніж на 10% – такі розрахунки Держслужби статистики.
Причому товари та послуги дорожчали нерівномірно: наприклад, триразове за сумою підвищення цін на компослуги і паливо припало на 2011-й, 2014-й і 2015 роки, а в 2012-2013 рр. ціни на них були стабільними. Приблизно так само змінювалася вартість медицини і транспортних послуг. А ось одяг, послуги зв’язку та освіта всі роки, крім 2015-го, дорожчали лише на кілька відсотків (докладніше – див. Інфографіку).
Різкий стрибок цін на все стався саме в 2015-му, коли обвалилася гривня, пояснюють економісти, але найгірше ми вже пережили: в 2016 році інфляція сповільниться приблизно вдвічі, до 24-25% на рік, а з 2017 року можна сподіватися на деяке поліпшення, хоча ціни виростуть ще на 10-12%.
“До того часу депресія світової економіки закінчиться. А отже, Україна зможе заробляти на експорті металу і зерна”, – прогнозує економіст Віктор Лисицький.
Президент Украналітцентру Олександр Охріменко каже, що причини підвищення вартості різних категорій товарів і послуг відрізняються. “Колишня влада штучно стримувала тарифи на компослуги, щоб не розганяти інфляцію. Хоча при стабільній економіці плавне підвищення вартості води, газу, опалення, електроенергії не було б настільки болючим для населення, як зараз, – роз’яснює Охріменко. – У дворазовому зростанні вартості підакцизних товарів (алкоголю та тютюну) також “винувата” держава: податі підвищувала як стара, так і нова влада, адже акцизи – самий простий і надійний спосіб наповнити бюджет”.
Аналітик компанії “Простобанк консалтинг” Іван Нікітченко також зазначає, що на зростання цін впливають різні чинники – в одному випадку ціни формує ринок, в іншому – адмінресурс. “Лідерами з подорожчання стали комунальні послуги, але ріст відбувся в останні два роки, – аналізує Нікітченко. – Причина – занадто довго тарифи були низькими. Додатковим каталізатором зростання виявилася девальвація гривні, адже ціни газу і нафтопродуктів зафіксовані в доларах. А ось галузі, де достатньо висока конкуренція, показали найнижчі темпи зростання цін – зв’язок, готельно-ресторанна сфера, продукти, одяг та взуття”.
З продуктами ситуація трохи інша. На думку експертів, показник, що ціни за п’ять років зросли на 67% – явно занижений, бо сири та інші молокопродукти подорожчали за п’ять років втричі, а м’ясо – вдвічі.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас