Чим українські аптеки замінять ліки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чим українські аптеки замінять ліки

Особисті фінанси
3689
Міністерство охорони здоров’я видало наказ №764, що помітно розширює перелік товарів, які можуть реалізовуватися через аптечний роздріб.
Останній раз такий перелік редагувався ще в 2012 р. Фінальна версія включала 13 найменувань, серед яких, крім, власне, ліків, значилися косметика, мінеральна вода, медична література і одяг, товари для догляду за новонародженими та ін.
В оновленому варіанті список доступних аптекам товарів включає вже 20 позицій. Додалися, зокрема, репеленти (платівки та електричні пристрої від комах), атрибутика для ароматерапії (лампи, свічки, масла), ортопедичні товари, засоби для догляду за волоссям, термоси, гаджети, які умовно можна назвати медичними (крокоміри, напульсники тощо).
На розширенні доступного для торгівлі асортименту наполягали самі аптекарі. І не випадково. Адже заробляти на наявній у їхньому арсеналі продукції «лікувальним» роздрібним точкам все складніше.
«На чверть ліків націнку регулює держава. Вона не повинна перевищувати 25% від оптової ціни. Але ринок зараз ще більш жорсткий регулятор, тому що реальна маржа на всі препарати складає в кращому випадку 22-23%. Конкуренція не дозволяє аптекам заробляти більше», — пояснив керівник «Агентства медичного маркетингу» Юрій Чертков.
Його слова підтверджує і представник аптечної мережі «Конекс» Олександр Мудрий. «Ринок сам себе доїдає. Через цінові війни рентабельність аптечного бізнесу помітно впала. Компанії не мають можливості інвестувати в розвиток персоналу, поліпшення сервісу», — констатує він.
У цій ситуації розширення асортименту може стати для аптек справжнім рятувальним кругом, запевняє Юрій Чертков. «По суті, подібним шляхом свого часу пішла більшість європейських мереж, які з часом трансформувалися у фармстори, де ліки вже займають лише невелику частку в загальних продажах. В якості прикладу можна навести, зокрема, британську Boots», — розповів він.
При цьому експерт зазначає, що торговельною «вольницею» зможуть скористатися далеко не всі вітчизняні аптеки, а тільки точки з відкритою викладкою. «Новий товар, який дозволили продавати, переважно імпульсного попиту. Якщо його не викласти у відкритому доступі, купувати не будуть», — пояснює Чертков.
Олександр Мудрий вважає, що це далеко не головна перепона для аптекарів. «Щоб розширювати асортимент, потрібно мати кошти для збільшення торгових площ та придбання самої продукції. А знайти «зайві» гроші зараз можуть далеко не всі», — говорить він.
Втім, експерт упевнений, що вказані чиновниками МОЗ товари в аптеках будуть продаватися краще, ніж в супермаркетах, бо перші зможуть надати ще й консультацію провізора. Надалі ж саме за рахунок реалізації нелікарської продукції мережі зможуть поліпшити свої показники.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас