Нотаріуси з 1 січня зможуть здійснювати держреєстрацію нерухомості з повним обсягом повноважень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нотаріуси з 1 січня зможуть здійснювати держреєстрацію нерухомості з повним обсягом повноважень

Нерухомість
1402
Нотаріуси з 1 січня 2016 р. зможуть здійснювати державну реєстрацію нерухомості без вчинення нотаріальної дії щодо такого майна, пояснила адвокат, старший юрист правової групи “Побережнюк і Партнери” Олена Проценко.
“З 1 січня 2016 року набере чинності нова редакція закону “Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень”, – сказала вона.
За словами юриста, у відповідності з новою редакцією закону про держреєстрацію речових прав, змінено організаційну систему державної реєстрації прав. Тепер цю систему будуть складати Міністерство юстиції України та його територіальні органи, суб’єкти держреєстрації прав (виконавчі комітети сільських, селищних і міських рад, тощо) і державні реєстратори речових прав на нерухоме майно.
“До державних реєстраторів речових прав на нерухоме майно цей закон відносить, зокрема, нотаріусів. Таким чином, з 1 січня 2016 року нотаріуси здійснюватимуть функції державних реєстраторів прав”, – сказала вона.
О. Проценко уточнила, що раніше нотаріуси також належали до суб’єктів державної реєстрації прав (спеціальний суб’єкт), але мали обмежені повноваження в даній сфері. Так, нотаріуси могли здійснювати державну реєстрацію прав у разі вчинення нотаріальної дії з нерухомим майном, об’єктом незавершеного будівництва.
“Згідно з новою редакцією закону, нотаріуси наділяються повноваженнями державних реєстраторів прав на нерухоме майно та зможуть здійснювати державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень без вчинення нотаріальної дії щодо такого майна. Таким чином, нотаріуси стануть одними із суб’єктів держреєстрації прав з повним обсягом повноважень згідно з законом”, – сказала вона.
При цьому О. Проценко наголосила, що “нотаріуси будуть здійснювати державну реєстрацію права власності та інших речових прав незалежно від місцезнаходження нерухомого майна”.
У свою чергу, київський нотаріус Олександр Биченко позитивно оцінив це нововведення, яке, зокрема, дозволить підвищити якість послуг із реєстрації.
“В Україні близько восьми тисяч нотаріусів, вони доступні, комфортні й у багато разів юридично компетентніші від реєстраторів, а також несуть матеріальну відповідальність за свої дії”, – сказав він.
Крім того, за словами нотаріуса, передача нотаріусам повного обсягу послуг з реєстрації знижує корупційні ризики, а також зближує правове поле України з правовим полем більшості європейських країн, “де нотаріус реєструє практично все в юридичному полі країни”.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас