Хакери атакували «Прикарпаттяобленерго», знеструмивши половину регіону на 6 годин — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хакери атакували «Прикарпаттяобленерго», знеструмивши половину регіону на 6 годин

Енергетика
3722
У середу 23 грудня через технічні збої у роботі «Прикарпаттяобленерго» без електроенергії залишилася половина Івано-Франківської області і частина обласного центру. На підприємстві ні з того ні з сього почали відключатися електропідстанції.
Причиною стала хакерська атака: запущений ззовні вірус вивів з ладу систему управління телемеханікою. Відновити подачу електроенергії фахівцям вдалося лише через шість годин.
В результаті атаки частково або повністю були знеструмлені Івано-Франківськ, Городенківський, Долинський, Коломийський, Надвірнянський, Косівський, Калуський, Тисменицький райони та частина Яремчанської зони.
Енергетики не відразу зрозуміли причини аварії. Центральна диспетчерська раптово «осліпла». «Можна сказати, що систему фактично “хакнули”. Це у нас вперше за час роботи», – повідомили в «Прикарпаттяобленерго».
Відновлювали роботу станції в ручному режимі, оскільки заражену вірусом систему довелося відключити.
На момент включення мережа «Прикарпаттяобленерго» все ще була заражена вірусом, фахівці працювали над тим, щоб його знешкодити. Чи вдалося це прикарпатським фахівцям, поки невідомо.
Це перша в Україні успішна кібератака на державне підприємство постачання населення енергоресурсами.
За матеріалами:
ТСН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас