Світлана Якимова: У році, що минає, ринок нерухомості серйозно подорослішав — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світлана Якимова: У році, що минає, ринок нерухомості серйозно подорослішав

Нерухомість
1243
Події, які відбувалися на ринку нерухомості протягом 2015 року, змусили, образно висловлюючись, подорослішати всіх учасників сфери ріелторських послуг: продавців, покупців, агентства. Ну а ключовим трендом року, що минає були і залишаються коливання курсів валют. Саме цей фактор і сьогодні продовжує надавати найбільший вплив на ринок нерухомості.
Протягом року населення сподівалося, що Національний банк України утримає курс національної валюти в межах 21-23 гривні за долар. Але в реальності надії не виправдалися і курс «вистрибував» до 25. І це дестабілізувало ринок, особливо враховуючи той факт, що явних фундаментальних причин для послаблення гривні немає. Тобто політика НБУ була не дуже зрозуміла, і складалося враження, що Нацбанк не збирається утримувати гривню і просто дозволяє їй періодично втрачати свої позиції.
Якщо говорити про динаміку цін, то протягом року картина була така. У першому кварталі 2015 ціни ринку нерухомості у валютному еквіваленті знизилися, в середньому, на 30% в порівнянні з кінцем 2014 року. І головною емоційної складової того періоду, мабуть, була повна невизначеність. Продавці, покупці та ріелторські компанії перебували в стані нерозуміння і психологічної напруженості: що відбувається з цінами? Яка буде ситуація в найближчі два-три тижні? На що можна розраховувати? Чи зможемо ми завершити угоду? Причому в першу чергу, страждали покупці. Для прикладу: вартість середньої 1-кімнатної квартири складає еквівалент 26 000 доларів. При курсі 23,7 гривень за долар така квартира коштує 616 200 гривень, а при курсі 25,7 її ціна підвищується до 668 200 гривень. Різниця становить 52 000 гривень. Зрозуміло, для покупців це додаткове фінансове навантаження, через яке вони, найчастіше, відмовляються від покупки обраного варіанту доти, поки ситуація на ринку не стабілізується. І в рідкісних випадках вибирають альтернативне рішення – покупку менш якісного, але більш доступного об’єкта.
На тлі психологічної напруженості та зростаючого курсу продовжували падати обсяги попиту та пропозиції і в другому кварталі 2015 ми побачили зниження на 33% в порівнянні з 2-м кварталом 2014 року. Однак влітку 2015 роки ринок трохи стабілізувався. І хоча об’єктивних економічних передумов для стабілізації ринку не було, свою позитивну роль зіграв людський фактор: продавці і покупці за перше півріччя, образно висловлюючись, подорослішали, освоїлися з новими цінами і від позиції «про всяк випадок, почекаємо, подумаємо» перейшли до позиції «швидко приймаємо рішення і здійснюємо угоду».
У вересні-жовтні 2015 року виникли відчуття ще більш помітної стабілізації ринку, яка, найімовірніше, була викликана валютними надходженнями в країну, вирученими від сезонних продажів агрокультур. Однак у листопаді все змінилось,коли ми побачили курс 24-25 гривень за долар і темпи ринку нерухомості знову знизилися, учасники угод почали «завмирати» в очікуванні невідомості, знову почали з’являтися настрої «почекати до кращих часів, подивитися, яким буде курс».
До кінця 2015 року на ринку нерухомості склалася дуже хитка ситуація, викликана загальними тенденціями в економіці України: на тлі інфляції істотно знизилися доходи населення і роздрібний товарообіг. І, на жаль, серйозних передумов для стабілізації ситуації на ринку і стабілізації цін поки не видно.
Говорячи про ціни, то за рік у доларовому еквіваленті середня вартість квадратного метра на первинному ринку Харкова знизилася на 23,8%, тобто на 276 доларів. Зниження середніх цін квадратного метра на вторинному ринку склало 24,4% або на 232 долара. У розрізі класів житла відчутніше всього подешевшав сегмент «еліт»: тут вартість квадратного метра знизилася на 27%, тобто на 354 долара. Квадратний метр житла класу «бізнес» подешевшав на 21,7%, що становить 234 долара, а класу «економ» – на 23,5%, що становить 214 доларів.
Разом з тим, в 2015 році позначилися і деякі позитивні тенденції. Зокрема, коливання курсів валют підвищили довіру та інтерес покупців до первинної нерухомості. Саме цей сегмент став розглядатися як можливість зберегти заощадження та альтернатива банківському депозиту. Безумовно, причини, що змусили людей забрати заощадження з банку і вкласти в первинку, не можна назвати позитивними. Проте саме завдяки підвищенню попиту на первинне житло сьогодні продовжують працювати багато будівельних компаній.
Крім того, на тлі кризових процесів почали консолідуватися ріелторські компанії. Багато ріелторів задумалися про майбутні професії і прийшли до розуміння, що сьогодні одним з ключових чинників виживання галузі є консолідація зусиль і централізована захист своїх інтересів на всіх рівнях, включаючи законодавчий. Так, у Харкові восени 2015 відбулася велика профільна конференція «Ринок ріелторських послуг: виклики та можливості». На захід приїхали близько 60 ріелторських компаній, що представляють такі міста, як Київ, Харків, Дніпропетровськ, Дніпродзержинськ, Одеса, Чугуїв і Луганськ. А за підсумками конференції була створена громадська платформа «Новий ріелторський Харків – 2020», завданням якої є розробка пропозицій, спрямованих на удосконалення нормативної бази, сфери навчання агентів, управління персоналом, маркетингу, а також прийняття єдиних правил роботи на ринку нерухомості.
Світлана Якимова, керівник компанії «ХАН (Харківське агентство нерухомості)»
За матеріалами:
Файненс.ЮА
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас