Позичальникам дозволили звільнити із застави невиплачену іпотеку, - юристи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Позичальникам дозволили звільнити із застави невиплачену іпотеку, - юристи

Кредит&Депозит
2630
Українцям дали шанс привласнити собі новобудови ще до завершення виплат за іпотечними кредитами. Верховний суд видав дві поспіль постанови (№6-1502цс15 і №6-1732цс15), в яких говориться, що до 14 січня 2009 року банки не мали права приймати в іпотеку майнові права на нерухомість.
«Мова йде саме про майнові права на житло: тобто про нерухомість, яка віддавалася в заставу ще до її зведення і здачі в експлуатацію. І саме про те житло, під яке кредити оформлялися до 14 січня 2009 року – в цей день набув чинності закон №800-VI, що дозволяє оформлення майнових прав в іпотеку. До цього моменту такої законодавчої можливості у банків не було, нотаріуси незаконно оформляли подібні угоди. Саме це зараз дає можливість людям з іпотеками більше шести років, які вже вселилися в добудовані будинки (отримавши всі документи на нерухомість), оскаржити в суді договори застави. Тобто вивести нерухомість з-під застави в банку», – пояснив старший партнер адвокатської компанії «Кравець та Партнери» Ростислав Кравець.
Щоб повністю відвести від себе удар, юристи рекомендують не просто зняти обтяження на квартиру, але і тут же перепродати її комусь. Формально, щоб не значитися офіційним власником житла. Та й в принципі не бажано в цьому випадку залишатися власником будь-якого майна. Адже якщо перестати платити по кредиту, то банк зможе звернути стягнення і на нього. Неважливо, що на нього немає договору застави – це дозволяється чинним законодавством.
«Якщо кредитор отримає рішення суду про стягнення з боржника суми боргу, кредитна угода набуде чинності і буде передана до органів Державної виконавчої служби, то в рамках виконавчого провадження все одно буде накладено арешт на все майно боржника. Якщо до накладення арешту боржник встигне «скинути» з себе такі майнові права, то він уникне їх відчуження на користь кредитора. Якщо ні, то вони підпадають під арешт», – підтвердив керуючий партнер ЮФ «Можаєв і Партнери» Михайло Можаєв.
Втім, все це юристи рекомендують провернути не для того, щоб ухилитися від виплати кредиту. Бігати по судах і переписувати майно радять лише тим позичальникам, яким все складніше платити по іпотеці. І ніяк не вдається домовитися з банком за програмою реструктуризації – таких вистачає. Втративши заставу, кредитор напевно стане поступливішим. «Позичальнику рекомендую оскаржити іпотеку, а потім торгуватися з банком щодо списання частини боргу. При цьому необхідно звернути увагу на оподаткування всієї цієї операції», – резюмував Можаєв.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас