Експерт розповіла, як в Україні зміняться ціни на товари після 1 січня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт розповіла, як в Україні зміняться ціни на товари після 1 січня

Особисті фінанси
10227
Після того як український ринок відкриється для європейських товаровиробників, незначно можуть подешевшати імпортні сири та харчова продукція з ЄС, при цьому більша частина товару не подешевшає.
Про це заявила керівник Центру економічних досліджень Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Вероніка Мовчан.
“Товар – він же стане дешевшим на кордоні. Тобто його завезуть за меншою ставкою. Далі виникає питання, хто забере цю різницю. Виграє споживач, чи виграє той, хто ввіз. Напевно, більше виграють виробники, які закуповують якісь товари проміжного споживання імпортні”, – розповідає економіст.
При цьому експерт зазначає, можливо, в наступному році подешевшають імпортні продукти, зокрема сири.
“Можливо, сири з Франції стануть дешевшими. Але вони зараз стільки коштують! Є якісь томатні пасти з Італії, вермішелі – теж з Італії. Тобто якась харчова продукція, яка досить нішева. Тобто вона не становить основу споживчого кошика, але вона, напевно, подешевшає. Принаймні, в спробі завоювати споживача. У сільському господарстві середня ставка – близько 10%. Тобто можна очікувати, що якась частина цього зниження дійде до споживача. Але там досить довгі перехідні періоди – до 7-ми років”, – розповіла економіст.
Зазначимо, з 1 січня Україна знімає мита на товари з Європейського Союзу, згідно з угодою про Зону вільної торгівлі (ЗВТ).
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас