2534
Як ще буде? Як змінилися ціни на харчі в Україні
— Особисті фінанси
За підсумками листопада найбільше серед продукції рослинництва зросли в ціні гречка — 8,3%, картопля — 7,4%, капуста — 5%, буряк — на 4,4%, макаронні вироби — 3,3%, а також борошно — 2,8%.
Про це повідомляє прес-служба Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ).
Помірне зростання показали хліб, цукор і соняшникова олія, а цибуля, моркву і рис, навпаки, подешевшали на 9,4%, 6,1% та 0,8% відповідно.
Згідно з інформацією УКАБ, підвищення цін на овочі є сезонним, а ось причинами підвищення вартості деяких товарів, наприклад, гречки та цукру, є зменшення обсягів виробництва в цьому році.
Крім того, переробники зернових та олійних культур (виробники борошна, макаронних виробів, хліба, олії) відчувають обмеженість пропозиції сировини на ринку, що є результатом стримування реалізації культур сільськогосподарськими виробниками.
Вони очікують подальшого зростання закупівельних цін, тому не поспішають реалізовувати відразу великі обсяги продукції. В результаті переробники змушені піднімати закупівельні ціни, що призводить до зростання цін на кінцеві продукти.
За матеріалами: Обозреватель
Поділитися новиною
Також за темою
Які зараз зарплати у Польщі: свіжі дані GUS
Угорці масово видавали себе за українських біженців у Німеччині, щоб отримати допомогу — WELT
Система в’їзду та виїзду (EES): які збої та затримки можуть бути
56% українських пенсіонерів живуть на менше ніж 5000 грн
Субсидії та допомога на опалення: що треба знати ВПО
Де у Польщі найбільший дефіцит кадрів: професії (інфографіка)