Україна має намір скасувати митні та податкові пільги при імпорті енергоефективних товарів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна має намір скасувати митні та податкові пільги при імпорті енергоефективних товарів

Казна та Політика
569
Уряд України для розвитку вітчизняного виробництва планує в 2016 році розробити проект закону щодо скасування митних і податкових преференцій під час ввезення на митну територію країни енергоефективного обладнання, техніки та комплектуючих.
Такий та ряд інших заходів передбачені “Національним планом дій з енергоефективності до 2020 року”, розробленому Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства (Мінрегіон) і затвердженому розпорядженням Кабінету міністрів №1228-р від 25 листопада, текст якого оприлюднено на веб сайті уряду.
За оцінкою уряду, внаслідок скасування таких пільг очікуваним результатом стане правове забезпечення розвитку вітчизняного виробництва енергоефективним обладнання шляхом забезпечення рівних економічних умов господарювання при реалізації енергоефективних проектів в Україні.
Також “Нацпланом енергоефективності-2020” в частині нормативно-правового забезпечення розвитку сфери енергоефективності передбачена до кінця 2015 року і в 2016 році відповідно розробка проекту урядової постанови про затвердження технічного регламенту енергетичного маркування кондиціонерів повітря і телевізорів.
Згідно з документом, відповідальними виконавцями зазначених заходів визначені Міністерство економічного розвитку і торгівлі, Мінрегіон та Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження (Держенергоефективності).
Як повідомлялося з посиланням на Держенергоефективності, 28 вересня поточного року урядовий комітет з питань економічного розвитку та європейської інтеграції під головуванням прем’єр-міністра Арсенія Яценюка схвалив зазначений проект розпорядження Кабінету міністрів “Про Національний план дій з енергоефективності до 2020 року”.
У відомстві зазначали, що прийняття зазначеного документа є однією з умов для отримання Україною третього траншу макрофінансової допомоги Європейського Союзу у розмірі EUR600 млн.
У Держенергоефективності також нагадали, що прийняття України “Нацплану енергоефективності-2020” є також одним з основних зобов’язань країни в рамках імплементації директиви 2006/32 / ЄС щодо енергетичної енергоефективності кінцевого використання енергії та енергетичних послуг, а імплементація зазначеної директиви ЄС передбачена Угодою про асоціацію в рамках реалізації договору про заснування Енергетичного співтовариства.
Проміжною метою “Нацплану енергоефективності-2020” в 2017 році є скорочення внутрішнього енергоспоживання на рівні 5% від середнього показника такого енергоспоживання в 2005-2009 рр., додали у відомстві.
За даними Держенергоефективності, в 2020 році в цілому планом передбачено досягнення національної мети енергозбереження в розмірі 9% від середнього показника кінцевого внутрішнього енергоспоживання за період протягом 2005-2009 рр., що становить 6,5 млн тонн нафтового еквівалента.
Раніше в прес-службі Європейської комісії повідомили, що на початку липня 2015 ЄК почала процес передачі Україні EUR600 млн у рамках третьої програми макрофінансової допомоги на загальну суму в 1,8 млрд. Євро.
За даними ЄК, третя програма допомоги Києву буде надана у вигляді трьох траншів, останній з яких очікується на початку 2016 року.
Кошти в рамках третьої програми макрофінансової допомоги будуть надані Україні у вигляді кредиту на підставі Меморандуму про взаєморозуміння та кредитного договору, підписаних 22 травня на саміті “Східного партнерства” в Ризі.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас