Закурити не знайдеться: Підраховано скільки принесе бюджету підвищення мінімальних цін на сигарети (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Закурити не знайдеться: Підраховано скільки принесе бюджету підвищення мінімальних цін на сигарети (інфографіка)

Казна та Політика
2126
Україна може отримати додатково 1,5 млрд грн надходжень до держбюджету, якщо встановить мінімальні ціни на тютюнові вироби.
Такий результат підрахунків, зроблених у зв’язку зі зниженням цін на сигарети в Україні та бюджетними втратами від нього.
Так, загальносвітова практика оподаткування тютюнових виробів полягає в політиці послідовного підвищення акцизного навантаження на них з метою скорочення споживання тютюну. Про це, зокрема, йдеться в Рамковій Конвенції Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) із боротьби проти тютюну РКБТ, ратифікованої Україною ще в 2006 році.
Експерти вважають, що одним з найбільш ефективних методів у боротьбі з вживанням тютюнових виробів є система ціноутворення, яка повинна сприяти зростанню цін на них темпами, що перевищують рівень інфляції.
Протягом 2008-2011 років в результаті постійного підвищення акцизу ціни на сигарети росли, випереджаючи інфляцію, що призвело до скорочення поширення куріння в Україні. Така політика, крім зменшення споживання тютюну, призводить до зростання надходжень до державного бюджету.
Серед підакцизних виробів найбільші надходження забезпечують саме тютюнові вироби (частка перевищує 40%). Однак державна політика підвищення акцизних ставок не є продуманою, а виробники з метою розширення ринку вдаються до зниження цін на тютюнові вироби. Наприклад, на тлі загального зростання цін, у тому числі, на продукти харчування, в Україні багато виробники знизили ціни на сигарети на 2-3 грн за пачку. Через таких маніпуляцій втрати державного бюджету можуть скласти близько 800 млн грн на рік, сигарети стали доступнішими для молоді, а споживання тютюнових виробів може істотно вирости.
У той же час, встановивши мінімальну роздрібну ціну на рівні 17 гривень за пачку, державний бюджет отримає як мінімум 1,5 мільярда гривень додаткових надходжень, не кажучи вже про те, що подібна цінова політика відштовхне від придбання сигарет молодь.
За матеріалами:
Апостроф
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас