НБУ може спровокувати відхід іноземних банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ може спровокувати відхід іноземних банків

Кредит&Депозит
3291
Національний банк (НБУ) розробив новий порядок оцінки кредитних ризиків, який змусить акціонерів банків збільшити капітал на $ 4-6 млрд. Акціонери банків з іноземним капіталом в нинішній ситуації не готові вносити ці кошти.
Новий документ покликаний замінити постанову НБУ № 23, прийняту в 2012 році.
Зокрема, планується швидке прийняття цієї постанови і його набуття чинності 1 квітня 2016 року. Тобто нові резерви треба буде сформувати вже за підсумками II кварталу. Часу на обговорення практично немає.
«Реструктуризовані кредити не визнаються як інструмент порятунку кредитного портфеля, що призводить до необгрунтованого зниження третини кредитного портфеля системи (а це близько 300 млрд грн) до дев’ятого класу і не враховує практику і статистику ре-дефолтів, – зазначив голова ради Незалежної асоціації банків України Роман Шпек. – Надмірно знецінюються або зовсім ігноруються різні види застав, крім «твердих».
Деякі банкіри оцінили обсяг потенційного зайвого доформування резервів в 100-150 млрд грн, що вимагатиме збільшення капіталу, який в нинішніх реаліях акціонери і так не дуже готові вносити. «Запевняю вас, власники УкрСиббанку, у якого найменші резерви і великий іпотечний портфель, а також Укрсоцбанку, Правекс-банку, ПУМБ і Альфа-банку просто вирішать кинути свої банки тут, і нехай уряд робить з ними, що хоче!» – Зазначив член правління одного з найбільших банків.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас