Україна: Економічні спади і сплески інфляції (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна: Економічні спади і сплески інфляції (інфографіка)

Казна та Політика
1060
Добре відомо, що падіння економіки призводить до зростання безробіття, а її зростання, навпаки, до зростання зайнятості.
У важкий період бізнес скорочує витрати і звільняє зайвих співробітників. У період росту, коли можливості для заробітку розширяться, бізнес розширює масштаби своєї роботи і, відповідно, штат співробітників.
У той же час, існує і певна асоціація між безробіттям та інфляцією. Як правило, вважається, що за зростання економіки і зниження безробіття, інфляція починає поступово зростати, через неможливість розширювати виробництво досить швидко в порівнянні з тиском зростаючого попиту громадян на товари і послуги. При спаді ж безробіття, як уже було сказано вище, зростає – це знижує попит (люди, які позбулися роботи, починають заощаджувати) і, відповідно, інфляцію.
У той же час, в Україні періоди економічного спаду і зростання безробіття часто асоціюються, навпаки, зі зростанням інфляції. Це пов’язано з “особливостями” традиційної для нашої країни фіскальної, монетарної і валютної політики. Як правило, українська влада до останнього намагається роздувати і по-максимуму виконувати держбюджет, використовуючи його як інструмент підвищення свого рейтингу за рахунок популістського нарощування соцвидатків, а також як спосіб заробітку на крадіжках і корупції для себе і своїх політичних союзників. Враховуючи низьку кредитоспроможність країни (не дивно, на тлі настільки “відповідальної” бюджетної політики), часто прагнення у що б то не стало наповнити бюджетну “годівницю”, яка в кризу, як правило, стискається, призводить до тиску політиків на НБУ та примусу Нацбанку до монетизації державних витрат (простіше кажучи, друкування грошей). Монетизація, природно, веде до інфляції. Негнучка валютна політика, яку до 2014 року практикувала Україна, поглиблювала проблему, тому в кризу гривня, як правило, обвалювалася, що вело до ще більшої інфляції.
В результаті, економічні спади в Україні супроводжуються сплесками інфляції, а не її зниженням. Криза і безробіття в українців асоціюється з інфляцією і високими, а не низькими, цінами.
Частково це може змінитися, якщо НБУ вдасться реалізувати свої плани щодо відмови від фіксованого курсу валюти і переходу до таргетування інфляції, а уряду – скоротити зайві витрати і не допускати їх розростання в майбутньому. Тоді поводження інфляції і безробіття в Україні стане ближче до нормальних.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас