Вчені знайшли спосіб кріоконсервувати людину по частинах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені знайшли спосіб кріоконсервувати людину по частинах

Технології&Авто
2153
Вчені з інженерного коледжу при Університеті штату Орегон знайшли новий спосіб склування – кріозаморозку людини без утворення кристалів льоду.
Відкриття, яке було описано в журналі PLоS One, дає великі можливості використання наднизьких температур для збереження живих тканин і органів.
В даний час процедура кріоконсервації – низькотемпературної заморозки живих біологічних об’єктів з можливістю відновлення їх функцій, використовується для зберігання крові, сперми, ембріонів та іншого біологічного матеріалу.
Одним з основних недоліків процедури є кристалізація внутрішньої води, що може призвести до руйнування мембранних структур. Це обмежує можливості використання процедури.
У новій статті вчені запропонували математичну модель імітації процесу замерзання і заходи щодо мінімізації клітинних ушкоджень.
Дослідники припустили, що якщо спочатку обробити клітини низькоконцентрованним кріопротектором, щоб дати їм набрякнути, а потім застосувати більш високу дозу, то процес склування пройде з набагато меншою токсичністю. У результаті виживаність клітин збільшилася з 10 до 80 відсотків.
За словами вчених, нова модель дозволяє виявляти найбільш безпечні кріопротектори, а також склувати більш складні тканини і навіть цілі органи.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас