Коли PayPal прийде в Україну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Коли PayPal прийде в Україну

Фінтех і Картки
2825
Як стало відомо Forbes, прихильники лібералізації транскордонних платежів в Україні активізують свою діяльність. Це пов’язують зі спробою відкрити можливості для продажу українських товарів на зовнішні ринки за допомогою високотехнологічних сервісів. Експерти говорять про те, що робота в Україні вигідна PayPal.
Хоч найбільша платіжна система PayPal – це винахід емігранта з Києва Макса Левчина, кияни й інші українці досі не можуть повноцінно користуватися цим сервісом. Робота з такими платіжними технологіями, як GoogleWallet, PayPal, Payoneer, несе цілу низку переваг насамперед для українського середнього класу – малого та середнього бізнесу, ІТ-розробників тощо. Серед плюсів – наприклад, можливість просто і зручно продавати свої послуги та товари на ринку США, без подолання додаткових бар’єрів.
Сьогодні охочі також можуть знайти «ходи» для роботи на закордон. Зокрема, кошти на той же PayPal вони можуть приймати, відкривши рахунок у прибалтійському чи американському банку і отримуючи кошти через PayPal на нього. Проте ця схема порушує валютні вимоги НБУ, за якими мати гроші на закордонних рахунках громадянам України можна тільки з дозволу регулятора. До того ж власники прибалтійських і американських рахунків обходять українські податки, що загрожує претензіями до них з боку фіскальної служби. Зрозуміло, бізнес зацікавлений у спокійній роботі в ліберальному полі, без додаткових податкових ризиків. І сформувати таке поле мав би НБУ, який регулює платіжне законодавство.
Ще в серпні 2015 року Національний банк України заявив, що реалізував «перший етап введення змін щодо спрощення отримання транскордонних платежів резидентами і створив умови для використання функціональних можливостей і базових сервісів міжнародних систем інтернет-розрахунків». Зокрема, у фінансовому регуляторі заявили про можливість отримання резидентами, як фізособами, так і підприємцями, грошей за продані за кордоном товари і послуги.
«Резиденти України можуть використовувати PayPal, ApplePay, GoogleWallet тощо для транскордонних розрахунків», – заявили в НБУ чотири місяці тому. Тим часом до редакції звертаються українські підприємці, заявляючи, що працювати з транскордонними системами прийому платежів досі не можуть.
Журналіст Forbes звернувся в PayPal із запитанням, яку реєстрацію потрібно пройти, щоб, будучи резидентом України і продаючи послуги на ринок США, отримувати оплату через PayPal.
«PayPal-рахунки в Україні не можуть використовувати наші послуги з прийому платежів. Пропонуючи наші послуги в тій чи іншій країні, ми повинні переконатися, що така діяльність відповідає місцевим та міжнародним законам, – відповіли в PayPal. – Через проблеми і труднощі, пов’язані зі світовою фінансовою мережею, ми не можемо запропонувати точну дату чи розклад для розширення нашого покриття. Ми можемо обіцяти вам, що докладаємо всіх зусиль для поліпшення нашого сервісу в тих країнах, які розраховують на це».
Справді, на рівні законодавства лібералізація транскордонних платежів має супроводжуватися в Україні цілою низкою трактувань і нововведень.
Зі статусом і без
Щоб продавати послуги на ринок США, українець повинен бути зареєстрований як суб’єкт підприємницької діяльності і вести діяльність відповідно до законів «Про зовнішньоекономічну діяльність» та «Про порядок проведення розрахунків в іноземній валюті».
У зв’язку з цим виникає ціла низка питань. Чи має право фізособа продавати свої товари або надавати послуги за межами України? Якщо має, то ця фізособа має пройти реєстрацію як СПД. Тут виникає питання валютної ліцензії та права отримання валютного виторгу за межами України. Мати кошти на рахунках за межами України громадянин України може на основі індивідуальної ліцензії НБУ.
Відповідь PayPal про роботу в Україні
До речі, про валютний виторг. Якщо платежі на PayPal приймають СПД, то вони працюють у тому ж полі, що й усі інші юрособи. А на них поширюється вимога продажу 75% валютного виторгу. «Чи погодяться на такі умови українські аутсорсери, програмісти та інші потенційні клієнти PayPal в Україні?» – запитує Forbes у НБУ, який ці обмеження ввів.
Якщо ж товар і послуги на зовнішній ринок продає фізособа, то вона веде зовнішньоекономічну діяльність. Для такої діяльності необхідні договори. За даними Forbes, в НБУ сьогодні намагаються зняти обмеження для прийому платежів фізособами, причому відповідний документ може бути ухвалено найближчим часом. Але навіть зусиль банківського регулятора у випадку з транскордонними платежами недостатньо. Причина цього – репутаційні ризики країни.
Для міжнародних гравців платіжного поля одна зі сторін питання про співпрацю з нашою країною – це фінансова порядність України. Зі свого боку, PayPal як публічна компанія боїться, що гроші зайдуть, наприклад, на неблагонадійну в політичному контексті людину чи співучасника терористів. «Якщо не контролювати процес, ФОП почнуть продавати в Україні танки», – жартує один зі співрозмовників Forbes.
«Ринок, на якому 90% не платять податки, – це не зовсім той ринок, який можна сприймати серйозно», – визнає один із лобістів виходу PayPal в Україну, засновник проекту «Креативний квартал» Ілля Кенігштейн. В Україні досі повноцінно не працює законодавство з боротьби з відмиванням капіталу і фінансуванням тероризму, що може бути відлякувальним фактором для самих систем транскордонних платежів.
Жодних бар’єрів, крім відсутності бізнесу, ми не спостерігаємо. Що має статися для початку повноцінної роботи PayPal в Україні? Має народитися кілька місцевих eBay/Amazon
Олександр Вітязь, ПриватБанк
Очевидно, що теоретичні новини про використання PayPal для торгівлі зброєю, відмивання «брудних» політичних грошей чи ухилення від податків погано позначаться на біржових котируваннях компанії на NASDAQ. Тобто поки ці ризики не мінімізовано, працювати з Україною для публічних компаній може бути небезпечно.
Є ще один бік питання. Один зі співрозмовників Forbes нагадав, що, за чинними нормативами, і Visa, і MasterCard для здійснення своєї діяльності зобов’язані авторизацію і моніторинг із травня 2017 року здійснювати через дата-центри, що містяться в Україні. Це прописано в постанові НБУ від 5 листопада 2014 року «Про здійснення операцій із використанням електронних платіжних засобів».
«Ідеться про вимогу з перенесення своїх потужностей на територію України. І тут необхідне якесь пояснення з боку НБУ, причому подвійних стандартів тут бути не може», – каже експерт.
Нагадаємо, що PayPal, працюючи з більш ніж 190 країнами, процесинг здійснює в США. «Невже хтось в НБУ може припустити думку, що PayPal переноситиме свої технічні потужності в Україну?! Мені здається, що це абсурд», – дивується співрозмовник Forbes.
Історія лобі
«Навесні 2015 року PayPal відповіли мені, що є три проблеми, пов’язані з Україною. Проблема з законодавством, фінансове антилобі та високий рівень криміналу в електронних платежах. В Україні заохочують величезну кількість суб’єктів, які через глибоку мережу займаються незаконними речами, зокрема підробленням кредитних карток тощо, – пояснює Кенігштейн. – Проте PayPal – це інвестиційний барометр для великої кількості інноваційних компаній. І ми хочемо використовувати його як криголам, щоб змінити законодавство і щоб інші системи могли заходити й нормально працювати в Україні».
Партнер Baker & McKenzie Ukraine Ігор Олехов розповів Forbes, що у травні 2015 року було створено ініціативну групу з активістів, бізнесменів тощо, яка запропонувала НБУ зміни до нормативних документів для забезпечення можливості вільного прийняття українцями транскордонних платежів, отриманих за допомогою сучасних систем, як-от PayPal.
«Ми очікували, що Нацбанк піде нам назустріч. Але він придумав нове поняття – «міжнародна система інтернет-розрахунків» – і зобов’язав їх реєструватися в реєстрі платіжних систем НБУ, незважаючи на те що такі системи не є платіжними. Це створило нормативні труднощі для розширення функціоналу цих систем для резидентів України. Оскільки емітентами чи операторами таких систем є іноземні юридичні особи, які працюють глобально і виконують усі вимоги свого місцевого регулятора, додаткова реєстрація для транскордонних операцій в інших країнах фактично може означати заборону на здійснення таких операцій», – каже Ігор Олехов.
Під питанням залишається і бажання самих міжнародних систем активізувати роботу на українському ринку. Адже за наявності цікавого ринку і PayPal, і GoogleWallet давно були б в Україні. «Якби Україна була «персиком», який усі хотіли б «вкусити», PayPal зайшли б сюди ще п’ять років тому. Тим паче у нас є ринок електронної комерції. Припускаю, що те, що вони не заходять в Україну, пов’язано з прозорістю ведення бізнесу в нашій країні», – каже керівник юридичного відділу MoneXy Марина Масло.
Заступник голови правління ПриватБанку Олександр Вітязь вважає, що повноцінному виходу PayPal та інших гравців в Україну перешкоджає тільки відсутність економічно значущих мерчантів. «Жодних бар’єрів, крім відсутності бізнесу, ми не спостерігаємо. Що має статися для початку повноцінної роботи системи PayPal в Україні? Має народитися кілька місцевих eBay/Amazon», – вважає Вітязь.
Опитані Forbes банкіри пояснюють, що лобістом виходу в Україну таких систем, як Payoneer, PayPal та інші, є не банківський сектор, а середній клас і частково – самі ж представники корпорацій. «Є люди, які хочуть привести до нас PayPal, причому це лобі має як посприяти виходу в Україну інвесторів, так і допомогти в легалізації всіх транскордонних платежів. Зазначу, що це не банківське лобі і не лобі самого PayPal. У виході сюди такого гравця й у відкритті транскордонних платежів зацікавлений бізнес», – пояснює Forbes експерт банківської асоціації НАБУ Дмитро Гадомський.
Чи буде це лобі ефективним? Нагадаємо, що восени 2012 року тодішній керуючий директор PayPal у Центральній Європі Деміан Перілла, коментуючи вихід PayPal в РФ, заявив: як тільки буде вирішено питання дозвільних процедур, «ми відразу ж з’явимося в Росії. І наступного ж дня – в Україні». По суті, це була декларація готовності транскордонної роботи з українськими клієнтами.
Маргарита Ормоцадзе
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас