Спрощення правил роботи з електронними грошима від НБУ: Що зміниться, і хто від цього виграє — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Спрощення правил роботи з електронними грошима від НБУ: Що зміниться, і хто від цього виграє

Особисті фінанси
1556
Днями Нацбанк опублікував проект своєї постанови, яким збирається дозволити нашим громадянам отримувати від іноземців віртуальні кошти, випущені зарубіжним емітентом. При цьому висувається тільки одна умова: що міжнародна система інтернет-розрахунків забезпечила погашення цих електронних грошей шляхом переказу коштів на рахунок українського користувача-фізособи в іноземному банку.
Після затвердження документа, в який НБУ до 20 грудня буде приймати додатки та пропозиції (швидше за все він буде затверджений в 2016 р), можна буде говорити про легалізацію в Україні переказів електронних грошей з-за кордону.
Використання електронних грошей в Україні і зараз законно, але тільки за умови, що вони були випущені в нашій країні, а їх емітентом є виключно банк. До сьогоднішнього дня, жодна іноземна платіжна система, що працює з електронними грошима, за словами комерційного директора «Глобал Мані» В’ячеслава Пожарського, офіційно не зареєстрована в Нацбанку. Це означає, що по суті, не існує легальних переказів електронних грошей ні з-за кордону в Україну, ні з України за кордон.
«Після набуття чинності вищевказаних змін в силу, з’явиться можливість використовувати іноземні системи і, відповідно, електронні гроші, емітовані іноземними банками в якості засобу платежу в Україні», – пояснив старший партнер АК «Кравець та Партнери» Ростислав Кравець.
Легалізація іноземних електронних грошей, в першу чергу, на руку фрілансерам. «Міжнародні біржі фрілансу, такі як oDesk.com, Guru.com і ряд інших, пропонують своїм учасникам виводити кошти через електронні платіжні системи», – говорить Пожарський.
Робота на фрілансі із зарубіжними замовниками – дуже поширена практика ведення бізнесу серед українських ІT-фахівців. Також часто здійснюють грошові перекази в Україну за допомогою платіжних систем українці, які працюють за кордоном і відправляють отримані кошти в Україну. До таких платіжним системам в першу чергу відносяться PayPal, Skrill, Stripe, Square та ін.
«Тепер фрилансеру, що працює через «друга» в США, який приймає PayPal на свій американський рахунок і пересилає фрилансеру в Україну через Swift (фрилансер сам відкрив рахунок в американському банку і прив’язав PayPal акаунт, знімає гроші в Україну в банкоматі за допомогою американської карти) буде трохи простіше – можна вказати відразу PayPal акаунт своїм іноземним замовникам », – пояснив член ради директорів Bitcoin Foundation Ukraine Олександр Момот.
Але незважаючи на весь позитив для українських користувачів від вищевказаного положення НБУ, повноцінної роботи з електронними грошима нашим людям ще доведеться почекати.
По-перше, навіть після внесення цих змін, за словами Ростислава Кравця, реальна робота з такими платіжними інструментами в Україні, за відсутності доброї волі чиновників Нацбанку, практично неможлива: досі не розроблені вимоги з боку регулятора до іноземних банків, а також не врегульовані питання погашення та перерахування коштів. По-друге, необхідно скасувати існуючі обмеження щодо використання електронних грошей – максимальний річний обсяг в 62 тис. грн це дуже мало, а тому малоинтересно користувачам.
«Однак збільшення цієї суми збільшить ризик втрати коштів, у разі банкрутства банку-емітента, або банку, що гарантує повернення коштів», – додав Ростислав Кравець.
Крім того, велика частина фрілансерів працюють як фізособи і хочуть отримувати всю суму в доларах (через «гонорари» і т. і.). «Якщо ж робити це через ФОП чи юрособа, потрібно продавати більшу частину валютної виручки, втрачати на курсі долара і виникає питання податків», – зазначив Олександр Момот.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас