Україна затвердила Національний план дій з енергоефективності: Що планують — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна затвердила Національний план дій з енергоефективності: Що планують

Енергетика
3768
Кабінет Міністрів затвердив проект розпорядження “Про Національний план дій з енергоефективності на період до 2020 року”. Документ дозволить запровадити європейську практику планування і прогнозування розвитку енергетики, реалізації політики підвищення енергоефективності, повідомили в прес-службі уряду.
Згідно з планом, передбачено досягнення у 2020 році національної індикативної мети з енергозбереження у розмірі 9% від середнього показника кінцевого внутрішнього енергоспоживання за період протягом 2005-2009 рр., що становить 6,5 млн тонн нафтового еквіваленту. Крім того, Національний план дій визначає проміжну мету – в 2017 році скоротити енергоспоживання в розмірі 5%.
Досягти цих показників планується шляхом реалізації заходів у чотирьох основних секторах кінцевого споживання енергії. Перший – побутовий сектор, в якому очікується найбільший ефект. Далі сектор послуг, до якого входить енергоспоживання бюджетних установ, а також в промисловості і транспорті.
Серед основних заходів: інвестиції в термомодернізацію житлових будинків і будівництво енергоефективних споруд; адаптація стандартів палива і технологій його використання до європейських; запровадження сертифікації енергетичної ефективності будівель; встановлення мінімальних вимог до енергоефективності будівель і устаткування, забезпечення функціонування системи енергетичного маркування електрообладнання побутового призначення. Також забезпечення 100-відсоткового комерційного обліку споживання газу, теплової енергії і води та запровадження рахунків про оплату спожитої енергії з інформаційно-аналітичними даними щодо динаміки обсягів споживання енергії та комунальних послуг тощо.
Загалом прийняття Національного плану – це послідовне введення урядом європейських підходів до реалізації державної політики у сфері енергоефективності.
Документ розроблявся спільно з європейськими та вітчизняними фахівцями.
Нагадаємо, ухвалення Україною Національного плану дій з енергоефективності до 2020 року є одним з основних зобов’язань в рамках імплементації Директиви 2006/32/ЄС з енергетичної ефективності кінцевого використання енергії та енергетичних послуг. Імплементація цього документа передбачена Угодою про асоціацію в рамках реалізації Договору про заснування Енергетичного Співтовариства.
За матеріалами:
Газета по-Українськи
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас