Кабміну стало жарко: опалювати квартири українців будуть у відповідності з погодою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабміну стало жарко: опалювати квартири українців будуть у відповідності з погодою

Особисті фінанси
1447
Українцям доведеться платити за послуги централізованого опалення по-новому. Тепер вартість теплоносія буде розраховуватися з урахуванням температури повітря на вулиці, пообіцяв прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. На його думку, це припинить згубну практику непотрібного спалювання газу енергетиками в теплу погоду, а населення отримає можливість не платити “за марний обігрів атмосфери”.
У Нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) пояснили, що прийнята в середу нова урядова постанова дозволить враховувати в тарифі середню температуру за підсумком місяця, а не включати в тариф абстрактні прогнозні температурні розрахунки, явно складені на користь теплоенергетиків.
Втім, теплокомуненерго запевняють, що і так здійснюють температурні коригування, а рішення Кабміну вважають популістським. Вихід із ситуації буде знайдений, тільки коли весь багатоквартирний житловий фонд буде оснащений тепловими лічильниками.
Не гріти атмосферу
В будинках українців надто жарко в опалювальний період, вважає прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Вчора він анонсував зміну температурних показників при розрахунку тарифів на послуги централізованого опалення.
“Яка б не була температура на вулиці – батареї червоні, відкриваємо вікна, і рахунки отримуємо за те, що опалюється атмосфера, – повідомив глава уряду у своєму 10-хвилинному недільному зверненні. – Це відбувається тому, що теплокомуненерго зацікавлене спалити якомога більше газу і виставити споживачам як можна більш високі рахунки за опалення”.
Для вирішення цієї проблеми Арсеній Яценюк зібрав робочу групу, яка розробила документ, згідно з яким “рахунок за опалення буде прив’язаний до температури зовнішнього повітря”.
“Тепер це стане відповідальністю теплокомуненерго – зменшувати рахунки за опалення, а не підігрівати атмосферу”, – підкреслив прем’єр.
Мабуть, робоча група, яка розробила документ, проводила засідання давно. Прив’язку тарифів на послуги централізованого опалення до температури навколишнього середовища ще в кінці серпня ініціював міністр регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ Геннадій Зубко. Тоді чиновник говорив, що проект постанови підготовлений спільними зусиллями з НКРЕКП, і найближчим часом повинен був бути винесений на затвердження уряду.
“Ми розуміємо, що 40% забезпечення лічильниками тепла, які ми бачимо зараз по країні, недостатньо, а інвестпрограми, які зараз вже прийняті НКРЕКП, вимагають часу на реалізацію”, – заявив в кінці серпня журналістам Геннадій Зубко.
Тоді ж міністр уточнив, що перераховувати тариф у відповідності з температурою можна буде лише за результатами опалювального сезону.
“Неможливо буде робити перерахунок кожен місяць, тому що не всі ліцензіати – теплові підприємства – готові до цього. Однак по закінченню опалювального періоду це обов’язково має бути зроблено, оскільки тариф залежить не тільки від кількості квадратних метрів в приміщенні, але і від температури повітря на вулиці”, – міркував тоді чиновник.
Втім, ініціативи робочої групи, судячи з усього, увінчалися успіхом. Як повідомив РБК-Україна глава НКРЕКП Дмитро Вовк, відповідну постанову було затверджено на засіданні Кабміну минулої середи.
“Ми ініціювали прийняття цього документа ще в квітні. Тоді у нас пройшло три наради з Геннадієм Зубко. Тепер нам все ж таки вдалося донести наші думки прем’єру, і в підсумку документ був затверджений”, – розповів глава регулятора.
За словами Дмитра Вовка, постанова передбачає зміни в регламент КТМ 204 “Норми та вказівки по нормуванню витрат палива та теплової енергії на опалення житлових будинків і громадських споруд”. Ці норми були затверджені ще в 1993 р. і є єдиним актом, що регламентує теплові розрахунки. Разом з цим були змінені кліматичні стандарти, будівельні норми по тепловим мережам.
“Якщо будинок не має лічильника на тепло, то він опалюється згідно із застарілим КТМ. Якщо температурні показники, втрати та інші фактори відрізняються від реальних, це ніяк не відбивається в тарифі. Тому тепер перерахунки відповідно з реальною температурою повітря будуть проходити за підсумками опалювального сезону або місяця. Тоді ми уникнемо ситуації попередніх років, коли багатоквартирні будинки за фактом спожили менше гігакалорій тепла, ніж сплатили”, – пояснив РБК-Україна Дмитро Вовк.
Прийнята постанова має запрацювати вже найближчим часом та ініціювати перерахунок. Глава регулятора також підкреслив, що прийняті норми діятимуть лише для багатоквартирних будинків, які не оснащені приладами побудинкового обліку теплової енергії.
Ставка на лічильник
Разом з тим, урядові ініціативи викликали здивування комунальних теплоенергетиків.
“Всі теплокомуненерго, в залежності від проектних рішень підприємства і обладнання, яке на ньому встановлено, в реальному часі коригують температуру теплоносія у відповідності з температурою повітря на вулиці, – запевнив РБК-Україна генеральний директор ПОКПП “Полтаватеплоенерго” Володимир Чернявський. – Якщо температура мінусова, то теплоносій подається від 80 градусів і вище, якщо близько нуля в районі 65-70 градусів. Не можна сказати, що є якийсь максимальний і мінімальний режим. Ми керуємося інструкцією, яка передбачає, в тому числі, як опалювати населення відповідно до погоди”.
За його словами, існує два шляхи вирішення питання про теплові втрати в житлофонді.
“Звичайно, правильним є встановлення приладів обліку тепла в кожному будинку, а також регуляторів температур. Тоді проблема буде вирішена, і кожен заплатить за те, що спожив. Але, за офіційними даними, рівень оснащеності лічильниками по країні не досягає навіть 40%, тому владі доводиться придумувати популістські заяви. Температура – явно не основна частина тарифів на тепло, швидше там основну частку займає ціна енергоносія. І якщо ціна на паливо зростає, нам далеко не моментально перераховують тариф”, – уточнив Володимир Чернявський.
У Мінрегіоні РБК-Украина уточнили, що станом на 1 липня, приладами обліку тепла було оснащене 34,7% багатоквартирних будинків, що опалюються централізовано.
При цьому Володимир Чернявський також пояснив РБК-Україна, що зараз теплоенергетикам розраховують тариф на підставі температурних показників взимку за попередні п’ять років.
“Якщо з п’яти одна зима була аномально теплою, то її показники не враховуються в розрахунках”, – зазначив енергетик.
Експерти сумніваються в тому, що прийнятий проект постанови можна назвати вдалим.
“Яценюк хоче зобов’язати всіх теплоенергетиків кожен день в опалювальному сезоні заміряти температуру повітря, звіряти її з планом та проводити перерахунок, якщо показники відрізняються. По ідеї, теплокомуненерго і так зобов’язані це робити. Адже тариф – це дріб, де в чисельнику витрати на виробництво, температура, енергоносії, а в знаменнику – площа опалювального об’єкта. Природно, необхідно ставити лічильники, але це не повне вирішення проблеми. Адже якщо прем’єр хоче, щоб його поважали, то необхідно ініціювати перерахунок за минулі опалювальні періоди – коли спожили газу реально менше, ніж нарахували населенню”, – упевнений екс-міністр з питань ЖКГ, голова Спілки власників багатоквартирних будинків Олексій Кучеренко.
Впевнений в тому, що навряд чи тепловим підприємствам технічно вдасться виконати норми нової постанови і генеральний директор Центру енергетичних досліджень Олександр Харченко.
“Технічно – це нереалістично. Теплокомуненерго не зможуть маневрувати котлами, особливо з урахуванням того, що велика частина устаткування застаріла, – зазначив експерт. – Потім виникає питання, яким показникам вірити. Укргідрометцентр прогнозує, що зима буде тепла – десь +3 – +4 градуси, а державні метеослужби Британії і США кажуть – холодна, в січні-лютому до -7 градусів”.
Також Олександр Харченко уточнив, що без наявності приладів обліку в багатоквартирному фонді неможливо порахувати реальний рівень втрат у мережах і в будинках.
“За моїми даними, з всього фонду, а це близько 110 тис. житлових будинків, лише 27-29% оснащені вузлами обліку. Іншим в тариф закладаються які завгодно втрати, температура та інші роздуті показники”, – зазначив аналітик.
Марія Цатурян
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас