Як ціни вдарили по гаманцю українців (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як ціни вдарили по гаманцю українців (інфографіка)

Особисті фінанси
4118
Стрімке зростання цін у 2015 році, яке майже повністю припало на його першу чверть, позначилося на гаманці кожного з громадян України.
До вересня ціни зросли більш ніж на 40% порівняно з груднем 2015 року.
Однак не треба забувати, що за широким показником інфляції криється величезна кількість окремих товарів, кожен з яких має свою динаміку цін. Зокрема, особливе значення мають так звані соціально значущі товари, тобто товари, які є життєво важливими для бідних верств населення.
Джерело: Державна служба статистики, Міністерство економіки
Ціни на багато товарів з цієї категорії росли інакше, ніж ціни в економіці загалом.
Наприклад, ціни на бензин різко підскочили під час девальвації в лютому, після чого знизилися до березня, і потім продовжили трохи знижуватися.
В результаті, загальне зростання за рік склало лише 15%, що значно менше, ніж інфляція. Водночас, такий товар, як цукор, виріс у ціні на 70%, тобто більше, ніж інфляція.
Разом з тим, так чи інакше, зростання цін на більшість категорій соціально значущих товарів має схожі масштаби зі зростанням цін у цілому по економіці – відповідно, фінансовий стан вразливих верств громадян сильно погіршився.
Це чинить тиск на систему соціальної підтримки і вимагає від уряду особливої уваги до соціального забезпечення. Зокрема, важливим питанням є ефективне і своєчасне надання малозабезпеченим громадянам субсидій, пов’язаних з підвищенням тарифів.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас