Аптекарі підвищили ціни під грипозний сезон — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аптекарі підвищили ціни під грипозний сезон

Особисті фінанси
1006
З приходом холодів і початком грипозного сезону, в Україні різко виріс попит на медпрепарати. Найбільшою популярністю користуються ліки від застуди: таблетки і сиропи проти кашлю, краплі в ніс, противірусні, імуномодулюючі, вітаміни і антибіотики.
Як повідомив глава представництва компанії Astellas в Україні Кшиштоф Седлецький, в порівнянні з літніми місяцями, продажу по ряду категорій ліків зросли удвічі. Спостерігається також збільшення продажів препаратів для лікування нирок, сечостатевої системи, ревматизму, що пов’язано з сезонним загостренням хронічних захворювань.
Медикаментозний ажіотаж вже вплинув на аптечну статистицію. Як показують результати дослідження компанії «Proxima Research», у вересні продажі ліків в Україні зросли, порівняно з серпнем, на 3,2 млн упаковок (до 82200000 шт.). У ТОП-15 найбільш продаваних препаратів, крім «всесезонних» «Цитрамону», «Німесил» і «Лінекс», потрапили «Синупрет» (для лікування нежиті), і «Фармацитрон» (проти симптомів ГРВІ).
Приріст обсягів реалізації в грошовому вираженні також вражає. За підсумками минулого місяця через аптечні мережі продали ліків на 3,6 млрд грн, тоді як у серпні ця цифра була на 400 млн грн менше. Вартість середньостатистичної упаковки таблеток при цьому зросла, порівняно з минулим роком, на 30,8% і перевищила 40 грн. Хоча особливих валютних коливань, на які так люблять списувати цінові стрибки фармацевти, останнім часом не спостерігалося.
Втім, незрозуміло, хто насправді заробляє на простудному сезоні – аптекарі або імпортери. Адже останні, за словами Кшиштофа Седлецький, останнім часом не тільки не підвищували розцінки, але і, навпаки, по деяких препаратах знизили їх на шкоду власній рентабельності, щоб стимулювати попит.
Але невідомо, чи надовго вистачить навіть найщедріших імпортерів, враховуючи, що долар і євро почали рости, а аналітики не приховують найпохмуріших інфляційних прогнозів на кінець осені. «Динаміка зниження вартості національної валюти змушує гравців ринку враховувати ризики і підвищувати ціни в гривні. У довгостроковому тренді ціни на препарати можуть рости завдяки зростанню платоспроможності населення, якщо прогнози про зростання ВВП України збудуться », – говорить представник громадської організації «Медичний контроль» Ігор Щедрін.
Поки ж до зростання добробуту українців ще далеко, переписувати цінники продавцям дозволить підвищення попиту на ліки в осінньо-зимовий період.
Нинішня осінь вважається аномально теплою, тому пік простудних захворювань трохи зрушився і доведеться на листопад – початок грудня. Саме в ці місяці експерти очікують збільшення продажів медикаментів ще, як мінімум, на 10-15%. А ціни на найбільш затребувані ліки, за найскромнішими підрахунками, виростуть на 5-10%. Втім, не виключено, що деякі аптеки спробують накрутити на медикаментах ще більше. Справа в тому, що, готуючись до складних часів, багато українців почали формувати лікарський НЗ, закуповуючи найнеобхідніші засоби для домашніх аптечок (ліки від температури, антибіотики, каплі в ніс і ін.). Ажіотажний попит ж, як показує практика минулих років, тільки розпалює апетити фармацевтів.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас