Що відбувається з курсом долара в Україні і чи є причини для зростання: думка експерта — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що відбувається з курсом долара в Україні і чи є причини для зростання: думка експерта

Валюта
14846
В Україні відсутні макроекономічні підстави для істотного зростання курсу долара, упевнений виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.
“Паніка може розгойдуватися, насамперед, за рахунок невизначеності за кількома ключовими моментам: наскільки здатна Україна продовжити співпрацю з Міжнародним валютним фондом; що станеться з боргом України за єврооблігаціями, які розміщені в РФ. Це два основні моменти. Я допускаю, що працює ще третій момент, який може розбурхувати українських гравців – це результати місцевих виборів “, – заявив експерт.
Однак, на його думку, жоден з цих факторів не створить підстави для різких змін курсу інвалюти. “Програма з МВФ в тій чи іншій формі, швидше за все, буде продовжена. Навряд чи Україна позбудеться західної підтримки. Можливо, буде надано додатковий тиск на Україну в плані необхідності проведення активних реформ”, – сказав Олег Устенко.
Невизначеність у переговорах про реструктуризацію боргу перед Росією теж не причина для паніки, вважає він. “У Нацбанку достатньо резервів для того, щоб при необхідності розрахуватися за кредитом перед росіянами”, – заявив Олег Устенко.
Результати місцевих виборів також, на його думку, не зроблять негативного впливу на фінансову сферу. “Я припускаю, що в плані місцевих виборів навряд чи що-небудь зашкодить курсу”, – зазначив експерт.
Загалом цьогорічні коливання на валютному ринку він вважає певною грою. “Єдине, можливо, це коригування курсу. Аналогічне коригування вже давно провели центробанки інших країн з ринками. Але це коригування може укладатися в 5%. А те, що ми бачимо зараз, скоріше гра, а не те, що має реальну макроекономічну середньо -і довгострокову основу “, – заявив Олег Устенко.
Нагадаємо, в Україні зріс курс долара. З початку торгів на міжбанківському валютному ринку безготівковий курс долара підвищився на 38 копійок в купівлі і на 28 копійок у продажу.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас