Укрексімбанком зайнялася Генпрокуратура — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Укрексімбанком зайнялася Генпрокуратура

Кримінал
3113
Генеральна прокуратура (ГПУ) розпочала розслідування за фактом зловживання службовим становищем топ-менеджментом Укрексімбанку. Про це стало відомо з ухвали Печерського суду Києва.
Згідно з судовими документами, у вересні 2007 року компанія «Атем» (виробник облицювальної і підлогової керамічної плит) уклала контракт з французькою Darlet Marchante Technologie SA (DMT), за яким європейський виробник зобов’язався поставити в Україну обладнання для виробництва біаксіально-орієнтованої поліпропіленової плівки (БОПП -плівка) на 19,95 млн євро.
Згідно з інформацією, на сайті «Атем» – виробництво біаксіально орієнтованої плівки на базі високотехнологічного обладнання французької компанії DMT – новий напрямок діяльності українського підприємства. Вітчизняний ринок харчової продукції використовує, переважно, імпортну плівку, яка не покриває внутрішній попит на пакувальні матеріали.
Для закупівлі обладнання фірмі «Атем» знадобився кредит і в грудні 2007 року вона підписала договір з Укрексімбанком. У свою чергу, Укрексімбанк в січні 2008 року уклав угоду з іноземним банком Natixis (Франція), який виступив банком-кореспондентом Укрексімбанку.
Natixis зобов’язався надати Укрексімбанку кредит у розмірі $ 28,52 млн, для подальшої видачі позики фірмі «Атем».
«Таким чином, посадові особи ВАТ« Укрексімбанк » уклали кредитний договір на суму $28,52 млн, яка не відповідала ціною, визначеною в контракті – 19,9 млн євро», – сказано в матеріалах справи.
Якщо відштовхуватися від курсів валют, встановлених НБУ восени 2007 року – взимку 2008 року, Укрексімбанку було достатньо отримати від французьких колег приблизно $27,66 млн, замість $28, 52 млн. Таким чином, топ-менеджери держбанку для кредитування операції свого клієнта (фірми « Атем ») позичили зайвий $ 1млн.
25 вересня 2015 р. Печерський суд Києва своїм рішенням надав доступ слідчим Генпрокуратури до копій документів з постачання компанією Darlet Marchante Technologie SA обладнання для виробництва БОПП – плівки фірмі «Атем» та дозвіл на їх вилучення.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас