Зниження цін на газ «уб'є» субсидії, - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зниження цін на газ «уб'є» субсидії, - експерт

Енергетика
1807
Верховна Рада провалила урядовий законопроект щодо зниження ренти на видобуток газу. Однак, зниження цін на газ, помилково пов’язали зі зниженням ренти на його видобуток. Здешевлення газу загрожує фінансуванню субсидій у ЖКГ.
Таку думку висловив голова комітету Верховної Ради з ПЕК Микола Мартиненко.
За його словами, ідея зниження ренти на видобуток газу правильна.
А от законопроект щодо зниження вартості газу – ні. І в разі прийняття відповідного документа щодо здешевлення «блакитного» палива – збільшиться перехресне субсидування в галузі.
«Зменшаться надходження до бюджету від газової ренти. Під загрозою опиниться фінансування субсидій в ЖКГ », – сказав голова парламентського комітету.
У той же час пан Мартиненко зазначив, що Закон «Про ринок газу», який мав запрацювати з 1 жовтня, не був підтриманий депутатами тому, що є невигідним для газових олігархів.
«Ці зміни дуже невигідні газовим олігархам. Тому деякі положення закону про ринок газу будуть введені в дію за допомогою вторинного законодавства (постановами і розпорядженнями Кабміну) », – зазначив він.
Крім того, чиновник також заявив, що відправлений раніше Верховною Радою на доопрацювання законопроект про НКРЕКУ зараз перебуває на доопрацюванні – готується нова редакція.
«Зараз готується новий проект за участю профільних відомств та громадськості. Головним питанням залишилася процедура призначення членів конкурсної комісії. Хочу бути оптимістом і сподіваюся, що нам вдасться до Нового року прийняти якісний закон про регуляторі в енергетиці », – резюмував Микола Мартиненко.
Нагадаємо, з 1 жовтня набрав чинності Закон України «Про ринок природного газу», який передбачає поділ функцій оператора від функцій тих, хто видобуває газ, і постачальників.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас