Українцям на одну довідку спростять приватизацію землі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українцям на одну довідку спростять приватизацію землі

Нерухомість
7052
Верховна Рада збирається ухвалити закон, який полегшить приватизацію землі.
Зокрема, не доведеться подавати детальний план території (ДПТ) або зонування, а також платити за те, щоб обійти цю перешкоду. А бюджет отримає додаткові кошти, оскільки власники приватизованих ділянок будуть платити податки.
Зменшать хабарі
Одне з нововведень — це те, що тепер не доведеться подавати в пакеті документів на приватизацію детальний план території (ДПТ). Адже такі плани розроблені в рідкісних випадках, і чиновники користувалися цією лазівкою, щоб відмовити у приватизації.
«Кому хотіли, тому відмовляли. Доводилося давати хабарі від сотень доларів до десятків тисяч. Розмір залежав від того, що це за ділянка під будинком або під адмінбудівлею, а також де розташована», — говорить юрист Олександр Петряков. Те ж саме і з зонуванням — потрібно було подати довідку, в якій зоні розташована ця ділянка.
На думку автора законопроекту депутата Олега Кулініча, такі зміни спрощують життя громадян: «Наприклад, людина має будинок ще з радянських часів, хоче приватизувати землю під ним. Сьогодні законодавство передбачає, що це можна зробити тільки, якщо є план зонування або детального плану території (наприклад, села), де розташована ділянка. Але через відсутність коштів у місцевих бюджетах, плани зонування розроблені менш ніж на половину території України. Відповідно, багато людей реалізувати своє право на отримання земельної ділянки не можуть».
Розв’яжуть руки забудовникам?
Правда, для того щоб уникнути шахрайства, автори хочуть передбачити обмеження. Наприклад, не зможуть скористатися спрощеною системою приватизації, якщо земля розташована на території природного заповідника, історико-культурної, лісової або реакційної зони.
Юристи підозрюють, що такі нововведення на руку забудовникам.
«Для забудовників завжди кісткою в горлі був мораторій на купівлю-продаж землі. А ці закони розв’язують їм руки — менше довідок, значить, легше отримати ділянки», — говорить партнер юридичної компанії «КПД Консалтинг» Владислав Кисіль.
Анастасія Кучкіна
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас