Україна опустилася на 21 позицію в рейтингу бюджетної прозорості — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна опустилася на 21 позицію в рейтингу бюджетної прозорості

Казна та Політика
1020
В оновленому Рейтингу бюджетної прозорості від всесвітньої мережі International Budget Україна опустилася на 56 місце серед 102 країн, що беруть участь в рейтингу.
Про це йдеться в прес-релізі Центру політичних студій та аналітики.
Порівняно з попереднім рейтингом, який був опублікований в 2013 році, Україна опустилася на 21 позицію вниз, набравши 46 балів із 100, у зведеному індексі прозорості бюджетів.
Інформація, яка використовувалася для складання рейтингу, була зібрана протягом 2013 першого півріччя 2014 року. Однак, як відзначають експерти, відтоді радикальних поліпшень у сфері бюджетної прозорості поки не відбулося.
“Україна продемонструвала карколомне падіння – за 4 роки ми опустилися з 19 місця на 56, опинившись між Малайзією і Беніном”, – стверджує експерт International Budget Partnership в Україні Володимир Тарнай.
“Мені б хотілося списати всі проблеми на дії попередньої влади, але інформація про бюджет і його використання все ще залишається в гострому дефіциті”, – додав він.
Як випливає з рейтингу, найбільша проблема бюджетування в Україні – уряд не дає громадськості достатньо можливостей для участі в бюджетному процесі. За цим показником експерти оцінили старання України тільки на 23 бали зі 100.
Очолила рейтинг Нова Зеландія, набрала 88 балів зі 100. Росія зайняла 11 місце, Польща – 22, Румунія – 9, Грузія – 16. Попереду України в рейтингу бюджетної прозорості також опинилися такі країни як Танзанія, Намібія, Нікарагуа, Ботсвана та ін.
International Budget Partnership – міжнародна мережа організацій, що займаються питаннями бюджетної прозорості. З 2009 року мережа випускає рейтинг бюджетної прозорості Open Budget Survey.
Дослідження складалося з 140 фактичних питань, які оцінюють три критерії бюджетної звітності: прозорість бюджету, можливості для участі громадськості у бюджетних процесах і перевірка впливу законодавчого органу і вищого органу аудиту кожної країни.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас