Куди хочуть українці - в ЄС чи ЄврАзЕС? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Куди хочуть українці - в ЄС чи ЄврАзЕС?

Казна та Політика
4489
Згідно з дослідженням фонду “Демократичні ініціативи” та соціологічної служби Центру Разумкова, 51% українців роблять вибір на користь членства України в Європейському Союзі, а інтеграцію в Євразійський економічний союз – тільки 17%.
Водночас майже третина населення (31%) не може визначитися зі своїми інтеграційними пріоритетами.
Згідно з опитуванням, частка прихильників вступу до ЄС переважає у Західному (82%) та Центральному (52,5%) регіонах. На півдні інтеграцію в ЄС обирають 39%, а в ЄврАзЕС – 26%, не визначилися в цьому регіоні 35%.
На сході України прихильників євразійського вектора – 26%, а кількість прихильників європейського напрямку і невизначених – фактично однакова (37,5% і 36%, відповідно). На звільненій території Донецької і Луганської областей громадська думка майже рівноцінно розділилася між тими, хто обирає ЄС (31,5%), Євразійський економічний союз (34%), і невизначеними (34%).
Більшість населення (57%) переконана, що зближення України з ЄС відповідає інтересам України, але це менше, ніж було в 2013 – 72%. Найбільше тих, хто згоден, що таке зближення в інтересах України, на Заході (83%), найменше – на Донбасі (39%).
Інтерес ЄС у зближенні з ним України бачить 53% населення. На думку 40% українців, Євросоюз розуміє потреби України, тоді як 32% говорять про протилежне. Регіонально тих, хто вважає, що ЄС розуміє насущні потреби України, найбільше-на заході (55%), а найменше – на Донбасі (27%).
Основними видами допомоги, яку очікує більшість українців, є економічна та гуманітарна допомога з боку ЄС в цілому і його членів, Польщі та Німеччини, зокрема. Так, економічну підтримку чекають 73%, а гуманітарну допомогу – 75%. При цьому запит на ці види підтримки об’єднує всі регіони України.
Рівень підтримки інших можливих форм допомоги Україні з боку ЄС має регіональні відмінності. Так, відправки на схід України військового обладнання і військової підготовки українських військовослужбовців очікують 55% українців, але прибічники такого виду допомоги зосереджені переважно на заході (75%) і в центрі (64%).
На півдні громадська думка розділилася між тими, хто вважає таку підтримку бажаною (44%), і тими, хто дотримується протилежної позиції (42%). На Сході і Донбасі прихильники такого виду допомоги Україні в меншості – 39% і 35%, відповідно, тоді як 46% на сході та 54% на Донбасі фактично проти такої підтримки.
Ідея з відправкою на схід України державами-членами ЄС їх військових підрозділів відносною більшістю (46%) не підтримується, зате 35% населення очікували б на таку підтримку. Більш прихильним до такої допомоги виявився захід і центр, а на півдні, на сході і Донбасі зосереджена основна частка противників такої ідеї.
Скасування віз для громадян України підтримується 55% населення в цілому і у всіх регіонах, крім сходу, де 31,5% чекали б таку допомогу з боку ЄС, а 52% – ні.
Дослідження проводилося з 22 по 27 липня 2015 року. Опитано 2011 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донецької і Луганської областей. Теоретична похибка вибірки – 2,3%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас