Українським подружжям дозволили не ділити майно після розлучення, - юристи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українським подружжям дозволили не ділити майно після розлучення, - юристи

Особисті фінанси
11320
Не все нажите в шлюбі майно має після розлучення подружжя ділитися 50/50. Добро, куплене чоловіком або дружиною за власні кошти, повинно залишитися у володінні однієї зі сторін. Про це йдеться в постанові Верховного суду №6-612цс15
«Дійсно, після розлучення люди можуть залишити собі 100% володіння майна. Для цього документами і показаннями свідків потрібно підтвердити в суді, що квартира або машина були придбані не за спільні гроші. Довідки про зарплату в цих випадках не підійдуть, оскільки друга сторона теж в цей період часу заробляла гроші (або багато їх нажила до покупки). А ось дарчі з боку рідні або отримання спадщини підійдуть – це ідеальний варіант. Так можна довести, наприклад, походження авто – що це особистий подарунок батька дочці, а не її чоловікові. Дуже важливо зібрати всю доказову базу: і дарчу надати, і документ про те, на кого спочатку оформлялося майно, і навіть квитанції з банку про проплату автосалону – що кошти дійсно переказував батько», – пояснив старший партнер адвокатської компанії «Кравець та Партнери» Ростислав Кравець.
Юристи визнають, що зібрати доказову базу непросто. А тому радять навіть тим, хто зараз щасливий у шлюбі дуже скрупульозно підходити до оформлення великих покупок. «Добре, якщо можна простежити ланцюжок руху коштів через банк: коли гроші зайшли на рахунок, яке призначення платежу, коли і для яких цілей вони були виведені. Але оскільки в нашій країні практика дарування грошей родичам в «конвертах» дуже поширена, згодом дуже складно довести, коли і на якій підставі гроші надійшли в особисту власність одного з подружжя», – сказала юрист юрфірми «Астерс» Ольга Лепіхіна.
Чи то через непросту економічну ситуацію в країні, чи то підвищення юридичної грамотності українців, але цього року колишні подружжя стали частіше судитися за майно. «Суперечки даного роду досить поширені і виникають все частіше. Пов’язано це, напевно, все більше з правовою обізнаністю громадян у даній сфері, можливістю відсудити «особисту» частину майна», – підтвердила адвокат АТ «Безпалій і партнери» Світлана Євстратенко.
Найчастіше суперечки виникають і щодо дорогого майна: на кшталт машин, квартир, земельних ділянок, дорогоцінних металів, бізнесу. Дрібніших суперечок (вимог щодо повернення холодильника або телевізора) зовсім небагато. Нова тема – спроби через суд змусити чоловіка після розлучення платити за банківським кредитом, оформленим ще у шлюбі. «У 2014-2015 роках поряд з традиційними процесами щодо поділу нерухомості на пік популярності вийшли справи по розділу кредитних зобов’язань, що пояснюється вкрай нестабільною економічною та політичною ситуацією», – підсумувала Ольга Лепіхіна.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас