Магніт для інвесторів: Чому іноземці інвестують в Казахстан? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Магніт для інвесторів: Чому іноземці інвестують в Казахстан?

Світ
600
Згідно з планом казахстанської влади, озвученому президентом Нурсултаном Назарбаєвим в січні минулого року, до 2050 року країна повинна увійти до числа тридцяти розвинених економік світу з переважною часткою міських жителів, якісною транспортною інфраструктурою і розвиненою медициною.
На думку ряду експертів, Казахстан впевнено рухається в цьому напрямку.
Багатомільярдна співпраця
Один з них – обсяг накопичених іноземних інвестицій, у тому числі китайських, які в 10,5 разів перевищують розмір китайських вкладень в економіку Росії, написав у колонці для газети “Ведомости” директор Центру досліджень постіндустріального суспільства Владислав Іноземцев. “І цей курс, судячи з усього, буде продовжений”, – зазначив він.
Нурсултан Назарбаєв і Сі Цзіньпін
У понеділок, 31 серпня, президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв і голова КНР Сі Цзіньпін підписали угоди про співпрацю на суму в 23 млрд доларів. Свій візит до Китаю Назарбаєв назвав “поворотним пунктом в казахстансько-китайських зв’язках”. Після 20 років співпраці, переважно в енергетиці та добувної промисловості, країни починають інтенсивну спільну роботу в обробних секторах, включаючи машинобудування і переробку ресурсів.
Казахстан – магніт для інвесторів?
Якщо не рахувати країни Балтії, Казахстану вдалося побудувати найуспішнішу модель економіки на всьому пострадянському просторі, вважають аналітики.
Мова йде в першу чергу про інвестиційну привабливість і ступені лібералізації економіки – показниках, за якими Казахстан давно обігнав Росію і Україну, розповів в інтерв’ю DW директор Аналітичного центру МДІМВ Андрій Казанцев. Щоб це зрозуміти, підкреслив експерт, достатньо подивитися на міжнародні рейтинги.
Так, в Індексі економічної свободи американського дослідницького інституту Heritage Foundation Казахстан Займає 69-е місце з 178 і зараховується до категорії “помірно вільних” країн.
Гра за правилами – запорука успіху
У відносинах з інвесторами Казахстан слід загальноприйнятим у світі правилами, а не придумує власні, пояснив в інтерв’ю DW Владислав Іноземцев. “Ці правила зводяться до того, що інвестор завжди правий, що ніякої експропріації власності бути не може, що великі інвестори отримують податкові пільги”, – додав він. За словами експерта, саме це і приваблює в країну інвестиції.
Ще один секрет казахського успіху – миролюбна зовнішня політика, вважає Андрій Казанцев. Він нагадує, що всі зовнішньополітичні ініціативи казахстанської влади “були спрямовані на роззброєння, мирне співіснування та інтеграцію”. “У цьому плані казахська зовнішня політика дуже європейська, вона найбільш близька до європейського зразка, – говорить експерт. – Завдяки цьому Казахстан отримує можливість ефективно взаємодіяти з усіма партнерами, отримувати інвестиції і нарощувати торгівлю”.
Міст між Європою та Азією?
Для Китаю Казахстан – найважливіший партнер в реалізації проекту по відтворенню “Шовкового шляху”, який повинен з’єднати КНР з торговими партнерами в Ірані і Європі через Середню Азію. Не дивно, міркує він, що китайська влада так багато інвестує у казахську економіку.
До того ж, зняття міжнародних санкцій з Ірану тільки підвищить зацікавленість Китаю в будівництві інфраструктури “Шовкового шляху”.
Ірина Філатова
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас